04.10.2023

Otvorena izložba „Epska ilustracija”



Izložba pod nazivom „Epska ilustracija. 100 godina od prvog izdanja knjige Srpske narodne junačke pesme (sa slikama) otvorena je sinoć u Maloj galeriji beogradskog Doma Vojske. Postavka je deo šireg autorskog projekta Marije Ristić „Teorija ilustracije”, kojim se, između ostalog, problematizuje priroda ilustracije spram slikarstva.

Načelnica Galerije Doma Vojske Jelena Knežević istakla je da postavka donosi jedinstvo radova umetnika s početka XX veka i savremenih ilustratora i da zaslužuje veliku pažnju, o čemu svedoči i bijenalna nagrada „Aleksandar Deroko” za 2023. godinu.



„Ministarstvo kulture i informisanja ovu izložbu je prepoznalo kao umetnički događaj od nacionalnog značaja i ideja je da tokom marta naredne godine bude predstavljena u Kulturnom centru Srbije ’Ivo Andrić’ u Pekingu” – najavila je Knežević i pozvala poklonike umetnosti na autorska stručna vođenja Marije Ristić 6.i 13. oktobra u 18 časova.

Postavku, pored radova savremenih ilustratora, čine i printovi ilustracija Srpskih narodnih junačkih pesama objavljenih 1922. godine, a koji su deo Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, u čije ime se obratila prof. dr Ivana Spasović, naglasivši da nije bilo dileme da li podržati ovaj projekat koji je doprineo pravom smislu arhivske građe, „a to je da bude predočena publici”.

„Sto godina nakon prvog izdanja Marija Ristić je došla na ideju da ponovi poduhvat ilustratora s prve polovine 20. veka, time što će još neke pesme poveriti na ilustrovanje savremenim ilustratorima i tako načiniti nešto dragoceno za umetnost i Srbiju” – rekla je dr Ivana Spasović.


 
Dr Marija Pavlović, direktorka Ustanove kulture „Parobrod”, gde je ova izložba prošle godine prvi put ugledala svetlost dana, a povodom veka trajanja prvog ilustrovanog izdanja pomenute knjige, naglasila je da se autorka bavi jednom „kod nas pionirskom temom”, teorijom ilustracije, kojom se do sada niko nije bavio tako ozbiljno, te da je pokazala „ko se sve, i na koji način, bavio ilustracijom”.

U ime savremenih ilustratora koji su učestvovali na projektu govorila je Jana Adamović, koja je izrazila veliku čast i zadovoljstvo što je s kolegama imala priliku da im radovi budu predstavljeni u istom prostoru sa velikanima s početka HH veka, među kojima su Paja Jovanovića, Uroš Predić i Nadežda Petrović, ilustratori prvog izdanja knjige.

„Ovo je bila izuzetna prilika za sve nas. Sa radošću smo podržali Mariju, budući da je ona jedna od retkih saveznika koja se bori za ilustraciju kao zaseban vid umetnosti” – rekla je Adamović, koja je s kolegama dobila priliku da ilustruje pesme koje su u prvom izdanju ostale bez likovnog prikaza.



Projekat„Teorija ilustracije”, prema rečima autorke izložbe Marije Ristić, započeo je od ljubavi prema knjizi i poeziji, a razvio se kroz podršku kolega i prepoznavanje istih pogleda na struku i umetnost.

„Ne postoji jedna sveobuhvatna studija koja bi pokazala istoriju ilustracija u Srbiji ili uopšte u društvu, i to sam smatrala nepravdom za sadašnje ilustratore. Kroz izložbu se može videti kako se ilustracija priprema da bi bila finalno oblikovana u štampanoj formi, a danas i u svim digitalnim formatima. Ilustracije ne treba posmatrati spram slika, jer one imaju primenjenu funkciju”– rekla je autorka izložbe Marija Ristić.Tome u prilog sve izložene ilustracije imaju prateći QR kod, koji ih povezuje sa pesmama koje oslikavaju.
 


Izložba „Epska ilustracija. 100 godina od prvog izdanja knjige Srpske narodne junačke pesme (sa slikama)” u Maloj galeriji Doma Vojske biće otvorena do 18. oktobra.