12.10.2023

Izložba „Balkanfila 19.“ otvorena u Domu Vojske Srbije



Filatelistički događaj najvišeg ranga na Balkanu ove godine „Balkanfila 19.“ svečano je otvoren u Domu Vojske Srbije.Nakon četrdeset šest godina prestonica Srbije ponovo je domaćin najvećeg filatelističkog događaja na Balkanu u kome učestvuju sve balkanske države, ali i Mađarska kao država gost izložbe.

Sto pedeset izložaka raspoređenih u jedanaest klasa učestvuje u takmičarskom delu trodnevnog događaja, dok je približno 600 vitrina izloženo za posetioce, ljubitelje filatelije.



Predsednik Saveza filetelista Srbije Nikola Ljubičić istakao je da su, u godini kada se obeležavaju tri značajna filatelsitička jubileja – 150 godina od prve dopisne karte Srbije, 100 godina od osnivanja PTT muzeja u Beogradu i 75 godna od osnivanja Saveza filatelista Srbije, Beogradu ukazani čast i priznanje poveravanjem organizacije devetnaeste filatelističke izložbe „Balkanfila 19.“.



U okviru programa podrške  regionalnim izložbama, Svetska filatelistička organizacija prihvatila je da sponzoriše „Balkanfilu 19.“. U ime ove organizacije, na svečanom otvaranju obratio se Peter Suhadolc izrazivši zadovoljstvo sveukupnom organizacijom događaja.

Značaj ove izložbe, kao i rezultate koje postižu srpski izlagači na svetskim filatelističkim izložbama prepoznao je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prihvatajući da bude pokrovitelj „Balkanfile 19.“. U njegovo ime obratio se Dejan Savić, savetnik predsednika Republike za kulturu, naglasivši da će manifestacija biti jedinstvena prilika za upoznavanje posetilaca sa bogatom istorijom, ali i sadašnošću naše države i naroda kroz filatelističke sadržaje.



„Tokom tri dana, prezentovaće se vrhunski izlošci izlagača sa čitavog Balkana, povezaće se ljudi i kulture iz svih tih država na jednom mestu, a Beograd će ponovo pokazati da je grad domaćin velikog srca i učiniti nas ponosnim i prepoznatljivim u čitavom svetu“, rekao je Savić, izrazivši želju da ova manifestacija bude pokretač novog naraštaja filatelista koji će nastaviti tradiciju sakupljanja i izlaganja poštanskih maraka.



Finansijsku i logističku podršku organizaciji manifestacije „Balkanfila 19.“ pružila je Pošta Srbije, a inicijativu je dao direktor ovog javnog preduzeća Zoran Đorđević, koji je istakao da se organizovanjem devetnaeste "Balkanfile", filatelija podiže na viši nivo. Podsetio je da počeci okupljanja svetskih filatelista datiraju od 1863. godine, te je ova "Balkanfila" svojevrstan jubilej.