19.10.2023

Izložba „Lubarda – jedna priča“ u Ćupriji



Izložba „Lubarda – jedna priča“, nakon predstavljanja u Beogradu, Nišu, Šapcu i Gornjem Milanovcu, sinoć je svečano otvorena u galeriji muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji.
 
Postavka je plod saradnje Medija centra „Odbrana“, Muzeja Jugoslavije i Lubardine Kuće Legata, a čine je dela koja nisu u stalnoj umetničkoj ponudi ovih ustanova, kao i ona koja je na poklon dobio predsednik SFRJ Josip Broz Tito.
 


Govoreći o značaju izložbe, kao i o „istorijskoj povezanosti“ Medija centra „Odbrana“ sa jednim od najvećih srpskih slikara 20. veka, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević, podsetila je da taj renomirani prostor, sve popularnije mesto okupljanja prestoničkih poklonika umetnosti - ove godine obeležava sedam decenija rada.
 


„U našoj zbirci je osam Lubardinih dela, četiri koja su nastala pre, a isto toliko nakon Drugog svetskog rata. O vezi naše Galerije i Petra Lubarde govori i podatak da je prvu izložbu predela iz svog rodnog kraja imao 1933. godine, upravo u Ratničkom domu, a potom i dve samostalne izložbe 1962. i 1964. godine u Galeriji Doma JNA. Simbolično, izložba koju danas imate priliku da vidite započela je put upravo iz Galerija Doma Vojske, u decembru 2021. godine“, rekla je Knežević.
 
U ime domaćina izložbe, ljubiteljima dela Petra Lubarde obratio se direktor Muzeja „Horeum Margi Ravno“ Novak Novaković, Miloš Ristović – ispred Muzeja Jugoslavije, a posetiocima je postavku toplo preporučio i direktor Kuće Legata Filip Brusić Reno,
 


Autorski tim jedinstvene izložbe čine viši kustos Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana“, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga zadužena Aleksandra Kapor, takođe iz Medija centra „Odbrana“.
 
Dela jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara 20. veka, u Galeriji muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji, biće izloožena do 10. novembra.