21.10.2023

Medija centra „Odbrana“ na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga



Medija centar „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane predstaviće svoja izdanja čitalačkoj publici i na ovogodišnjem, 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Među više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, okupljenih pod sloganom „Živela knjiga“, jedini izdavač iz sistema odbrane, ljubiteljima vojne pisane reči, pripremio je tematski  raznovrsnu sajamsku ponudu koja obuhvata vojnu literaturu, dela istorijske tematike, publicistiku, geopolitiku, vojnu tehniku, vojno zdravstvo, umetnost, kao i udžbeničku literaturu namenjenu Univerzitetu odbrane.

Pod sloganom „Snaga tradicije“, do 29. oktobra, pred posetiocima štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije (prsten hale 1), osim vojne literature, namenjene užem krugu interesenata, biće i niz zanimljivih naslova za širu čitalačku publiku.

Medija centar „Odbrana“ godišnje objavi više od 100 naslova koji pripadaju različitim edicijama, a tokom sajamskih dana biće promovisano 38 knjiga, o kojima će, osim predstavnika izdavača, govoriti autori i recenzenti.

Da ovogodišnji nastup bude krunisan sloganom „Snaga tradicije“, doprinela su tri značajna jubileja vojnih ustanova čija je „krovna kuća“ Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane: Vojna štamparija obeležava 125 godina postojanja, Vojnofilmski centar sedam i po decenija, a već sedamdeset godina Velika galerija Doma Vojske Srbije mesto je okupljanja prestoničkih poklonika umetnosti.

Osim programskih i vizuelnih sadržaja namenjenih „slavljeničkim“ kućama, na Sajmu knjiga, u skladu sa dosadašnjom praksom, u ovirku promocije delove sistema odbrane, predstavićemo Univerzitet odbrane i Upravu za obaveze odbrane.

Uoči još jedne manifestacije u slavu knjige, nek bude zabeleženo da je Medija centar „Odbrana“, više puta nagrađivan za svoje izdavačke projekte. Spomenućemo da je na renomiranoj sajamskoj smotri, za „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu“,  sa Vojnim arhivom, dobio specijalno priznanje za izdavački poduhvat, a da je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, drugi put zaredom, nagrađen posebnim priznanjem za najbolju sajamsku promociju.

Program aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga možete pogledati ovde