22.10.2023

Promocija edicije „Monografije“ Medija centra „Odbrana“ na Sajmu knjiga



Drugi dan 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prošao je u znaku promocije dva izdanja iz edicije „Monografije“.
O knjizi „Milutin Milanković i odbrana otadžbine“, u izdanju Medija centra „Odbrana“, osim moderatorke, urednice u „Vojnoj knjizi” Mirjane Sandić, govorili su  autor Slobodan Stojanović i recenzent Milan Stanimirović.



U osvrtu na ovogodišnju sajamsku punudu vojnog izdavača, Mirjana Sandić je istakla da se „Odbrana“ potrudila da predstavi samo reprezentativna dela, a da je svakako među njima i monografija autora Slobodana Stojanovića. U kratkim crtama se osvrnula na životni put akademika Milankovića i istakla da je knjiga više od jednostavnog prikaza jednog od priznatog svetskih naučnika, kao i da da beleži veliki broj sećanja na njega i donosi nam utisak da nam se Milanković direktno obraća.

Recenzent izdanja Milan Stanimirović, uz zahvalnost izdavaču i saradnicima što je knjiga ugledala svetlost dana, podsetio nas je na vreme i okruženje u kome je Milututin Milanković živeo i stvarao, a govorio je i o širokoj lepezi „stvaranja i delanja“ velikog naučnika. On je istakao i da se autor knjige prihvatio veoma odgovornog zadatka, da nam predstavi i manje poznate oblasti u kojima je akademik ostavio značajan trag važan za otadžbinu, te da je obezbedio dostupnost podataka iz renomiranih institucija ali i onih baziranih na uspomenama Milankovića i njegovih saradnika.  

Autor monografije „Milutin Milanković i odbrana otadžbine“ Slobodan Stojanović zahvalio je kolegama s kojima „dve decenije istražuje rad velikog srpskog naučnika, pisca i akademika“ i svedoči njegovoj nemerljivoj ljubavi prema vlastitim korenima i otadžbini. Istakao je da „nije na autoru da analizira sopstveno delo“, ali je iskoristio priliku da se osvrne na turbulentna vremena u kojima je Milanković živeo i izneo svoje argumente na temu zašto se ime proslavljenog akademika sve više spominje i u modernoj nauci.



Stojanović se osvrnuo i  na mnoge naučne discipline u kojima je Milanković ostavio trag, kao i građevinske i druge projekte od značaja za zemlju u kojima je učestvovao, „čime je dokazao istinski patriotizam, koji je za njega - sve ono čime se čini dobro za državu. Autor je posebno zahvalio urednici Mirjani Sandić i saradnicima u Medija centru „Odbrana“, „koji su reprezentativno priredili monografiju“, na velikoj posvećenosti i profesionalizmu, recenzentu Milanu Stanimiroviću i Udruženju Milutin Milanković, čiji je i sam član, na velikoj podršci i pomoći, i izrazio nadu da će knjiga naći put do čitalaca i biti na ponos autoru i čitavom timu koji je stao iza nje.  



U drugom delu današnje promocije izdanja Medija centra „Odbrana“ iz edicije „Monografije“, pred velikim brojem posetilaca, u sali za promocije na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, o knjizi „Čuvari narodnog zdravlja u nišu u ratu i miru (1878-1941)“ govorili su autorka Slavica Popović Filipović i recenzent pukovnik dr Nebojša Đenić.

Povodom 145 godina postojanja Velike niške vojne bolnice, monografija beleži njenu tradiciju, baš kao i istoriju vremenski srodnih zdravstvenih ustanova u Nišu. Uz konstataciju da je njeno pojavljivanje jasan doprinos kulturi sećanja, urednica izdanja Mirjana Sandić podsetila je da je primarna uloga Vojne bolnice u Nišu, u ratu i miru, bilo lečenje i čuvanje narodnog zdravlja, primenom i unapređenjem opšte medicine, hirurgije, preventive, interne i drugih specijalističkih grana. Njenu istoriju ispisali su brojni velikani Srpskog vojnog saniteta i strani sanitetski oficiri, apotekari, medicinari, medicinske sestre, bolničari, komesari, pisari, humanisti...



O lekarima koji su utemeljili tu vojnozdravstvenu ustanovu i doneli joj slavu govorila je autorka Slavica Popović Filipović koja je iskoristila priliku da poimence zahvali izdavaču, Medija centru „Odbrana“, kao i svim ljudima koji su doprineli nastanku kapitalnog izdanja koje je značajan prilog obeležavanju 145. godišnjice niške vojnozdravstvene ustanove.
 Recenzent monografije „Čuvari narodnog zdravlja u nišu u ratu i miru (1878-1941)“, pukovnik dr Nebojša Đenić, istakao je da autorka u njemu, između ostalog, opisuje i uslove života, higijenske navike u narodu, kao i zatečenu bolničku službu u novooslobođenim krajevima, nakon viševekovne turske okupacije, te da posebno ističe pionirske dane u razvoju sanitete a onda i sve ostale bitne momente a, „s posebnim pijetetom“, i ljude značajne za razvoj ustanove.



Pukovnik Đenić je rekao da knjiga obiluje brojnim naučnim detaljima iz dostupne istorijske građe i memoarske literature, ali i ličnih saznanja i traganja za detaljima opisanih događaja, što ukazuje na „poseban istraživački i literarni dar autorke“, istakao je dr Đenić, koji je posetiocima toplo preporučio ovu „vrednu i uzbudljivu knjigu“.
Današnji, veoma dinamičan dan na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prošao je i u znaku projekcija filmova iz veoma bogate arhive Vojnofilmskog centra „Zastava film“.