23.10.2023

Promocija istorije i vojne publicistike na štandu MO i VS



Medija centar „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, koji, pod sloganom „Snaga tradicije“, učestvuje na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, i danas je na veoma posećenim promocijama, čitalačkoj publici predstavio svoja nova izdanja. 
Prvi termin bio je rezervisan za promociju dve knjige iz edicije „Istorija“. O delu „Vojislav Tankosić“, osim urednice izdanja, Aleksandre Pećinar, govorio je jedan od autora, mr Miloš Azdejković, a gosti renomirane sajamske manifestacije imali su priliku da prisustvuju i predstavljanju knjige „Dnevnici železničara u Velikom ratu“, Igora Gojkovića.  



Monografija autora Miloša Azdejkovića i Jovice Bojinovića, moglo se čuti na promociji, predstavlja značajan doprinos prepoznavanju lika i dela Vojislava Tankosića, jer prikazuje njegovu ulogu u formiranju, osposobljavanju i angažovanju prvih srpskih specijalaca. Miloš Azdejković je istakao da se s kolegom Bojinovićem potrudio da isprate ceo put majora Vojislava Tankosića, od školskih dana i perioda odrastanja, preko uloge majke, pa sve do njegove „junačke smrti“, te da je reč o „svetlom liku“ iz nacionalne istorije koji je nepravedno skrajnut i zaboravljen tokom veka za nama. U kontekstu „ispravljanja nepravde“, najavio da će Tankosiću uskoro u srpskoj prestonici biti postavljen spomenik.
Igor Gojković, autor knjige „Dnevnici železničara u Velikom ratu“, osim perioda na koji ukazuje naslov monografije, bavio se i istorijatom upotrebe železnice u vojne svrhe, u svetu i kod susednih zemalja, kao i srpskim civilnim iskustvima ali i onim iz Srpsko-bugarskog rata 1885/86. i Balkanskih ratova. Njegov autorski pristup, prema rečima urednice izdanja, dr Aleksandre Pećinar, kombinuje neophodne, uskostručne opise tehničke prirode, sa pažljivo odabranim, na momente uzbudljivim, ličnim doživljajima neposrednih učesnika događaja.



Originalni dnevnici vojnih železničara Vojina Milankovića i Čedomira Pejića, nastali na osnovu njihovih uspomena i dnevničkih beležaka, rekonstruišu ulogu srpskih železnica i železničara u Velikom ratu i u godinama nakon velikog svetskog sukoba - istakao je Gojković koji je, tokom sadržajne promocije, otkrio da niko nikada nije pisao o upotrebi srpskih železnica u vojne svrhe. Spomenuo je i nekoliko posebno važnih slučajeva u kojima je železnica odigrala „veličanstvenu ulogu“, među kojima i poznati događaj iz 1914. godine, kada su upravo tom vrstom transporta na „prepravku“ prevožena artiljerijskih zrna namenjena Srpskoj vojsci.

U drugom popodnevnom terminu, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavljena je knjiga „Slučaj Nikoliš – zloupotreba političke moći“, Svetka Kovača. Osim autora, o knjizi, čija je promocija privukla veliku pažnju poklonika vojne publicistike, govorio je i recenzent prof. dr Andreja Savić.



Prema rečima pisca, teme ove knjige, koja je zamišljena kao svojevrsna studija slučaja, jesu zloupotreba i uključenost službi bezbednosti u aferu sa poznatom „humoreskom“ „Vojko i Savle“, u kojoj se jasno videla veza partijske i medijske moći i povezanost partije i službi bezbednosti, kao i i reakcija organa koji su bili zaduženi za usklađivanje, usmeravanje, koordinaciju, kontrolu i nadzor nad njenim radom. Kovač, koji je čitavu deceniju obavljao funkciju načelnika Vojnobezbednosne agencije, do detalja je posetioce uveo u slučaj akademika Gojka Nikoliša, koji je, nakon naručene humoreske objavljene u „Politici“ 1987. godine, s ciljem diskreditacije članova Srpske akademije nauka i umetnosti, (zbog nikad zvanično donetog Memoranduma) – „provučen kroz blato“.

Prema njegovim rečima, izmišljeni „slučaj“ Nikoliš posebno je simptomatičan jer je uveo novi način obračuna sa neistomišljenicima – kompromitovanje, pa je zato pogodan za analizu fenomena iz oblasti rada ali i kontrole službi bezbednosti, baš kao i reakcija mehanizama zaduženih za sprečavanje zloupotreba, kao i medija i javnosti. 

Recenzent knjige prof. dr Andreja Savić rekao je da se u izdanju Medija centra „Odbrana“ autor bavi veoma intrigantnom temom, a da istraživačkom pristupu u prilog ide postojanje vremenske distance od pomenutog slučaja, koji je ustalasao političku scenu Srbije i Jugoslavije onog vremena. U osvrtu na društveno – politički kontekst slučaja Gojka Nikoliša, uglednog antifašiste, medicinskog stručnjaka i načelnika saniteta pri vrhovnom štabu, istakao je da je, s kolegom Pavlom Savićem, Nikoliš „ni kriv ni dužan“ uvučen u aferu, kako bi politički vrh kompromitovao nekog od tvoraca Memoranduma SANU zbog unutarpartijskog obračuna tadašnjeg srpskog i jugoslovenskog rukovodstva. 



Govoreći o autoru, Savić je kazao da je Kovač u svom radu sažeo veliko životno i profesionalno iskustvo, i ispoljio značajan senzibilitet u objašnjavanju, tumačenju i povezivanju svih događaja, uz korišćenje validne dokumentacione građe arhivskog i dokumentacionog karaktera.

I današnji dan na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obeležila je projekcija filmova iz veoma bogate arhive Vojnofilmskog centra „Zastava film“.