25.10.2023

Sajamska promocija izdanja iz edicije „Vojna tehnika“



Ljubitelji vojne tehnike dočekali su svoj dan na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pa je prezentacija izdanja Medija centra „Odbrana“ iz te edicije privukla značajnu pažnju.
Na prvoj promociji, koju je moderirala urednica u Odeljenju za izdavačku delatnost Mirjana Sandić, o knjizi „Savremeni višenamenski borbeni avioni“ govorio je koautor prof. dr Dragan Cvetković.



U uvodnoj reči čuli smo da vazdušno ratovanje ima kraću istoriju od ostalih vidova borbe, ali da su poslednjih četrdesetak godina borbeni avioni više nego udvostručili borbene brzine i utrostručili brzine krstarenja. Otvaraju se nove tehnološke mogućnosti koje treba da pomognu u definisanju novih borbenih aviona. Sa pojavom i primenom višenamenskih borbenih aviona povećava se efikasnost upotrebe, organizacije, komandovanja i koordinisanih dejstava.

Koautor knjige  (uz Ivanu Cvetković), izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje s Medija centrom “Odbrana“,  istakao je da  su savremeni višenamenski borbeni avioni sposobni da obavljaju više misija, i da su, osim borbe u vazduhu, osposobljeni da podjednako dobro pružaju neposrednu podršku borbenim trupama, ali isto tako i za izviđanje i elektronsko ratovanje. Dodao je da je ideja bila da u knjizi bude prikazano 30 savremenih aviona koji su trenutno u aktivnoj upotrebi i koji su ušli u ozbiljnu serijsku proizvodnju, a „trenutno ih leti 21 hiljada“.  



U nastavku prezentacije Sandić je govorila o dve knjige Vlade Radića  -  „Ratni brodovi i podmornice“ i „Tenkovi“, koje su izazvale veliku pažnju ljubitelja vojne tehnike. Govoreći o prvoj, istakla je da mnoge sile danas pokušavaju da projektuju svoju moć daleko od svojih obala, i oslanjaju se na svoje mornarice, a da se u Radićevoj knjizi analiziraju ratni brodovi i podmornice, bez namere detaljnijeg opisivanja njihove arhitekture i konstrukcije, već se objašnjava način funkcionisanja pomorskih sistema, principa i doktrine upotrebe raznih sistema naoružanja i brodova raznih zemalja.
U knjizi „Tenkovi“, prema rečima Mirjane Sandić, na korektan način su prikazane savremene tendencije u razvoju tenkova, posebno kada je u pitanju otporost prema minama i improvizovanim eksplozivnim sredstvima.

Drugi termin promocije izdanja iz edicije „Ratna tehnika“, koji je moderirala urednica u „Vojnoj knjizi“ Aleksandra Pećinar, obeležila je promocija dve knjige istog autorskog tima Radić, „Bespilotne letelice 1 i 2“, kao i predstavljanje izdanja „Snajperske puške SAD“, o kome su govorili autor Ivan Stamenov, i pomoćnik direktora Jugoimporta SDPR, Aleksandar Lijaković.



Prema njenim rečima, knjiga o snajperskim puškama privukla je veliku pažnju posetilaca štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zbog atraktivnosti te vrste naoružanja. Autor, Ivan Stamenov istakao je da je tokom saradnje sa Jugoimport SDPR-om imao priliku da svoje znanje o snajperskim puškama, stečeno tokom vojne karijere, nadogradi na mnogim svetskim sajmovima naoružanja, na kojima je prikupio informacije o hiljadu modela takvog pešadijskog naoružanja. Sasvim slučajno prva knjiga se bavi snajperskim puškama SAD, a slede izdanja o ostalim, jer je dogovor sa izdavačem, Medija centrom „Odbrana“, da se priča o toj atraktivnoj vrsti naoružanja „servira segment po segment“.

Pomoćnik direktora Jugoimporta SDPR, Aleksandar Lijaković podsetio je na „impresivnu“ biografiju autora knjige, koji je dugodišnji, „najznačajniji saradnik“ kuće iz koje dolazi u ovoj oblasti. Govorio je i o značaju savremenog pešadijskog naoružanja i njegovoj budućnosti, a podvukao je i značaj te vrste pušaka za atraktivniju ponudu Jugoimport SDPR-a.