26.10.2023

Promocija nastavno-obrazovne literature Medija centra „Odbrana“



Današnji dan na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prošao je u znaku promocije nastavno-obrazovne literature, koju za potrebe vojnoškolskih ustanova objavljuje vojna izdavačka kuća.  
Na veoma posećenim prezentacijama izdanja Medija centra „Odbrana“, koje su moderirali urednici u Odeljenju za izdavačku delatnost ustanove potpukovnik Vladimir Počuč i Mirjana Sandić, predstavljeni su udžbenici „Uvod u strategiju“, dr Mitra Kovača i Stanislava Stojanovića, „Vojna strategija 1,“ grupe autora, kao i odabrani udžbenici za Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije.



„Uvod u strategiju“, dr Mitra Kovača, prema rečima potpukovnika Počuča, nastao je s namerom da se kadetima Vojne akademije predoče osnovna saznanja o pojmu, objektu i predmetu strategije, kao i o evoluciji sadržaja i određenju tog pojma. Razvijanjem kritičkog mišljenja prema teoriji i strategijskom iskustvu buduće mlade starešine usvajaju fundamentalna znanja, neophodna za stručno usavršavanje, sagledavajući bliske veze strategije i temeljnih vrednosti društva i države. Knjiga, zapravo, prema njegovim rečima, pruža uvid u činjenicu da strategija, u najširem smislu, predstavlja izvesnu veštinu vladanja i iskorišćavanja svih sredstava kojima jedan narod, država i savez raspolažu kako bi se održali i zaštitili svoje vrednosti i interese.



Jedan od autora udžbenika, dr Mitar Kovač, istakao je da je knjige plod ličnog dogovoras kolegom Stanislavom Stojanovićem, jer kadeti više decenija nisu imali uređeno štivo u formi udžbenika iz oblasti strategije, pa u tom smislu ima veliki značaj za buduće oficire, dok je Stojanović izrazio mišljenje da publikovanje udžbenika tog dela u velikoj meri revitalizuje značaj strateškog mišljenja i značaj strategije kao krunske u vojnim naukama.
Udžbenik „Vojna strategija 1“, autora Vangela Milkovskog, Hajrudina Radončića, Milana Miljkovića i Hatidže Beriše, posetiocima štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavilo je troje od njih, a o tom, kako se na promociji moglo čuti od uvodničara, potpukovnika Vladimira Počuča - veoma značajnom izdanju u kome autori obrađuju osnovne definicije vojne strategije, prirodu rata, silu i moć u savremenim međunarodnim odnosima - govorio je i recenzent, penzionisani general profesor dr Miodrag Gordić.  



Promociju odabranih udžbenika za Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije vodila je urednica u Vojnoj knjizi Mirjana Sandić. O knjizi „Osnovi medicine bola“,  govorila je autorka prof. dr Dušica Stamenković, o delu„Medicinska hemija kroz pitanja i odgovore“, autorke - prof. dr Vesna Kilibarda i prof. dr Snežana Đorđević, dok je udžbenik „Imunosupresivna terapija kod pacijenata sa transplantiranim bubregom“, koji je napisao s dvoje kolega – Nevenom Vavićem i Viktorijom Dragojević Simić, predstavio doc. dr Nemanja Rančić.
Profesor dr Gorica Ristić prezentovala je svoje novo izdanje pod nazivom „Spondiloartritisi – nova nomenklatura i klasifikacioni kriterijumi za postavljanje dijagnoze“, a pukovnik prof. dr Dejan Kostić „Radiološki atlas“, koji je uradio s Miroslavom Mišovićem i Igorom Sekulićem.



Baš kao i ostale kolege na promociji, on je posebno zahvalio izdavaču, Medija centru „Odbrana“, na izuzetnom grafičkom rešenju knjige i profesionalnom odnosu urednika izdanja.
Za kraj, urednica izdanja Mirjana Sandić, ukratko se osvrnula na još jedan udžbenik -  „Epigenetika –od molekularnih mehanizama, osnovnih i fizioloških procesa do uloge u kanceru“, autorke dr Gordane Šupić.



Današnji sajamski dan na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije upotpunili su  pripadnici Uprave za obaveze odbrane, koji su, deleći prigodan grafički materijal posetiocima, popularizovali dobrovoljno služenje vojnog roka, a nekoliko metara dalje, na pultu Univerziteta odbrane, vojni gimnazijalci i polaznici srednje stručne vojne škole, s kolegama, kadetima Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, mladim posetiocima sajma i njihovim roditeljima prezentovali su prednosti vojnog školstva. 
 
photoFOTO GALERIJA