27.10.2023

Promocija novih i najuspešnijih izdanja Medija centra „Odbrana“



I u danu koji najavljuje vikend, tokom koga će biti zatvoren 66. Međunarodni beogradski sajam knjiga, štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije posetio je veliki broj poštovala vojne literature i onih kojima su tematski bliski tradicija, istorija, nauka, kultura i zdrav život.  Termini u sali za promocije bili su rezervisani za predstavljenje četiri reprezentativna izdanja Medija centra „Odbrana“, Uprave za odnose s javnošću, koja su privukla nepodeljenu pažnju posetilaca renomirane sajamske manifestacije.  
 
Urednik u Odeljenju za izdavačku delatnost mr Snežana Đokić, koja je bila domaćin svim današnjim promocijama na štandu vojnog izdavača, predstavljanje izdanja započela je dvema knjigama iz edicije „Svedok“, autora  Dragana Vujičića – „Senka rata“ i „Zrno rata“.



Prva od njih je drugi deo trilogije koju je pisac posvetio „običnim ljudima“ zahvaćenim ratom na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Od uvodničarke smo mogli čuti da je Vujičić, u nastojanju da sačuva od zaborava užase koji prate nekoliko generacija Srba i učini ih dostupnim javnosti, u knjizi „Senka rata“ „otvorio srca vojnika, policajaca, običnih ljudi i došao do iskaza iz prve ruke koji se ne mogu osporiti“, te da  je reč o zbirci autentičnih priča o tragičnim događajima raspada prethodne Jugoslavije koje pobuđuju emocije.
Autor je, uz srdačne reči zahvalnosti „omiljenom“ izdavaču, Medija centru „Odbrana“ i urednici izdanja, istakao da je „Senka rata“ knjiga o velikim ljudima i njihovim sudbinama. Trideset tri priče koje donosi, svedočanstva su i o tome kako su neki obični ljudi, zavedeni propagandom i drugim pošastima vremena, postali zli, istakao je Vujičić i dodao da je delo istovremeno i svojevrsni „mozaik našeg vremena“ i storija o „pokajanim ljudima“.
Drugom knjigom o kojoj je danas bilo reči, „Zrno rata“, koja je dočekala i drugo izdanje, i zbog koje je Dragan Vujičić bio proglašen za autora godine Medija centra „Odbrana“, prema rečima Snežane Đokić - autor je „podigao spomenik kosovskim junacima, pre svih, neustrašivim borcima Treće armije. Urednica izdanja, koja je na vrlo inspirativan način pročitala odlomke iz oba dela, istakla je  da nas ta Vujičićeva knjiga danas podseća šta i koga ne smemo da zaboravimo.



Sedmi sajamski dan u sali za promocije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastavljen je predstavljanjem knjiga Medija centra „Odbrana“ iz edicije „Drugo izdanje“. Uz urednicu Snežanu Đokić, koja je drugi popodnevni termin promocije nazvala „proslavljanjem uspeha vojnog izdavača“, o naslovima „Preživeti u prirodi“ 1do 4 i „Specijalno fizičko vežbanje“, govorili su autori  Zvonimir Pešić i Milan Vukelić.
Ona je, uvodeći posetioce u priču o knjigama  Zvonimira Pešića „Preživeti u prirodi“ istakla da je reč o „evergrin izdanju“ u kome autor, sa bogatom oficirskom karijerom, koristeći svoje veliko novinarsko iskustvo i znanje, prikazuje kako preživeti bez blagodeti civilizacije. Ona je rekla i da njegova četiri priručnika  predstavljaju zrake svetla i nade za opstanak i u najtežim uslovima, tim pre, jer su pisana lako i na svima razumljiv način.  
Autor Zvonko Pešić je istakao da je čovek u stalnom svojevrsnom „ratu“ s prirodom, u želji da je prilagodi svojim potrebama i preživi njene opasnosti. Knjige su, prema njegovim rečima, pisane tako da identifikuju problem s kojim se čovek može susresti, a onda krako i jasno nude rešenje za datu situaciju. Dodao je i da je snalaženje u prirodi veoma značana veština, a onda, preporučujući to izdanje MC „Odbrana“, govorio šta treba da zna čovek koji se nađe van civilizacije.



Poslednja današnja, promocija popularnog i nedavno ponovno štampanog izdanja, „Specijalno fizičko vežbanje“ autora Milana Vukelića - započela je njegovim izrazima zahvalnosti timu Medija centra „Odbrana“, na čelu sa direktorkom, pukovnikom Biljanom Pašić i odgovornom urednicom tog izdanja Snežanom Đokić, „bez čije podrške i velikog truda“, kako je istakao, „delo ne bi ugledalo svetlost dana“. Veliku zahvalnost uputio je i recenzentu, komandantu 72. Brigade za specijalne operacije, brigadnom generalu Miroslavu Talijanu, o kome je govorio biranim rečima, baš kao i o ostalim recenzentima, kolegama i saradnicima koji su doprineli uspehu izdanja koje je, kako se moglo čuti, zastuplljeno na svim kontinentima i u svim jedinicama Vojske Srbije. 
Govoreći o tome da mu je pisanje knjige svojevremeno dato u „zadatak“, podelio je s posetiocima tadašnje dileme oko sadržaja i podsetio da izdanje sadrži sedam tematskih oblasti, koje se mogu čitati i potpuno odvojeno.
Predstavljajući autora „Specijalnog fizičkog vežbanja“, koje je dočekalo i drugo izdanje, urednica Vojne knjige Snežana Đokić je istakla da je, spojivši iskustvo uspešnog sportiste i trenera, operativnog starešine, oficira, instruktora i stručnjaka za fizičko vežbanje - Vukelić sa puno entuzijazma neprestano istraživao, težeći da dođe do najefikasnijih, optimalnih i racionalnih rešenja u fizičkoj obuci specijalaca, ugledajući se na najsavremenije specijalne jedinice u svetu.

I danas su ponudu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, upotpunile projekcije filmova Vojnofilmskog centra „Zastava film“.
photoFOTO GALERIJA