10.11.2023

„Zrno rata” predstavljeno u Paraćinu



Građani Paraćina imali su priliku da se u četvrtak 9. novembra u Kulturnom centru grada susretnu sa svojim omiljenim autorom Draganom Vujičićem i čuju priče o ne tako davnim ratnim događajima, u kojima su i sami učestvovali.



Na poziv Udruženja ratnih vojnih invalida opštine organizovana je promocija knjige „Zrno rata” u izdanju Medija centra „Odbrana”, koju je otvorio direktor Kulturnog centra Nenad Jevtić, istakavši značaj čuvanja istorijskog sećanja. Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Paraćin Saša Spasojević izrazio je zadovoljstvo zbog gostovanja koje je više puta odlagano, jer je celokupno prvo izdanje već bilo rasprodato, te je promocija morala da sačeka.



Reč je o knjizi zbog koje je, prema rečima urednika mr Snežane Đokić, Dragan Vujičić bio proglašen za autora godine Medija centra „Odbrana” i kojom je „podigao spomenik kosovskim junacima, pre svih neustrašivim borcima Treće armije” u vreme NATO bombardovanja SRJ. Na čelu kolone junaka i mučenika je pukovnik Veljko Lovre, sledi general Božidar Delić, komandant besomučno bombardovane srpske ratne jedinice, pa generali Lazarević, Stojimirović, ali i Nikolaj Vitorovič Staskov i maršal Aleksejev. U knjizi se nižu podvizi danas već zaboravljenih heroja i heroina – zastavnika Dobrivoja Stojanovića, lekara Gorana Zdravkovića, Iv En Prentis, Simonide, Slađane Stanković, Marije Milić, Radmile Anđelković, niza vojnika i civila...

Urednica je pročitala nekoliko odlomaka iz dela, te istakla da Vujičićeva knjiga danas podseća šta i koga ne smemo zaboraviti.



„Zrno rata” je, prema rečima autora, knjiga o običnim a velikim ljudima i njihovim sudbinama. Četrdeset i devet priča koje donosi svedoče kako su neki obični ljudi, iako pod ogromnim pritiskom vremena, iskazali najlepše ljudske osobine, ono uistinu božansko u sebi. Vujičić je istakao da je delo istovremeno i svojevrsni „mozaik našeg vremena” i storija o „pokajanim ljudima”.

Knjiga „Zrno rata” je zapravo prvi deo trilogije koju je autor posvetio „običnim ljudima” zahvaćenim ratom na prostoru nekadašnje Jugoslavije. U nastojanju da sačuva od zaborava užase koji prate nekoliko generacija Srba i učini ih dostupnim javnosti, u drugom delu trilogije, u knjizi „Senka rata”, autor je „otvorio srca vojnika, policajaca, običnog sveta i došao do iskaza iz prve ruke koji se ne mogu osporiti”. Reč je o zbirci 37 autentičnih priča o tragičnim događajima raspada prethodne Jugoslavije koje pobuđuju duboke emocije.
 


Promociju je pratio nastup učenika Osnovne muzičke škole „Milenko Živković” i devojčice Vasilije Šćepanović sa izvornim pesmom „Crven cvete”. Publici se obratio i zastavnik u penziji Dobrivoje Stojanović iz Jagodine, jedan od junaka knjige „Zrno rata”.  

Promociji su prisustvovali predstavnici grada i mnogih institucija kulture, učesnici rata 1999. godine, kao i članovi njihovih porodica. Autor knjige je nakon promocije razgovarao sa nekadašnjim borcima i dao izjave predstavnicima lokalnih medija.