23.11.2023

Otvorena izložba „Sa stilom, iz bogatog istorijskog nasleđa – Srpska oficirska sablja“



Izložba „Sa stilom, iz bogatog istorijskog nasleđa – Srpska oficirska sablja“, otvorena je danas u Maloj Galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije. Program redizajniranih sablji, namenjenih afirmaciji vojne profesije i očuvanju tradicije delo je autorke Dušice Velemir Tanasković.



Više decenija „Status stil“ izlaže redizajnirane sablje sa ciljem očuvanja bogatog istorijskog nasleđa. Autorka je u izradu sablji vernih originalima, koje se čuvaju u Vojnom muzeju u Beogradu i Narodnom muzeju u Valjevu, unela i umetničko-zanatsku originalnost, te se one, umesto replikama, mogu smatrati autentičnim komadima.

Oficirske sablje, Srpski srednjovekovni mačevi, paradni bodeži različitih vidova Vojske Srbije, ovom prilikom izloženi u nekadašnjem Ratničkom domu, simbol su, prema rečima direktorke Medija centra „Odbrana“ pukovnika Biljane Pašić, oficirske časti.

„Sablja je deo tradicije - u miru, ona je deo najsvečanijeg čina u životu oficira, u ratu je oružje slave, ono koje se ne vadi bez povoda i ne vraća bez časti“, rekla je pukovnik Pašić, ističući da je autorka „izloženim oficirskim sabljama udenula umetnički pečat i duh slavnih vremena – sa stilom, iz bogatog istorijskog nasleđa, kako i glasi naziv izložbe“. Pukovnik Pašić je, ostajući na tragu istorijskog nasleđa, prisutne podsetila da Velika galerija Doma Vojske Srbije u decembru obeležava sedam decenija postojanja i da će se tim povodom upriličiti izložba.



Autorka redizajniranih sablji, Dušica Velemir Tanasković, osvrnula se na istraživanja koja su prethodila njenom radu i objasnila zbog čega je za redizajn odabran konkretan model oficirske sablje „M.1895/1995“.

„Procesom istraživanja od 1993. do 1995. godine, opredelili smo se za sablju iz 1895. godine. Te godine je 3000 oficira po novim propisima i ukazu kralja Aleksandra I Obrenovića opasalo sablju, izgleda današlje sablje. Sadašnji izgled, Srpska oficirska sablja, dobila je tačno na stogodišnjicu sablje iz 1895. godine“, rekla je autorka Velemir Tanasković. Ona je naglasila da su „prikazani eksponati dragoceno nasleđe, kojim izražavamo zahvalnost precima i činimo da budemo dostojni naslednici“.



Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su i  kontra – admiral u penziji Boško Antić, general – potpukovnik u penziji Milomir Miladinović i general – major u penziji Vidosav Kovačević, koji su, svako na svoj način, zaslužni što je srpska oficirska sablja danas deo protokola Vojske Srbije.

Kontra-admiral Antić prisetio se trenutka uručivanja srpske oficirske sablje slušaocima 40. kalse Škole nacionalne odbrane u Orašcu, opisujući ga kao „najveličanstveniji trenutak u svom vojničkom životu“. Ovim činom oficirska sablja postaje deo završne ceremonije svake klase Škole nacionalne odbrane.



General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, takođe je jedan od „boraca“ za uvođenje srpske oficirske sablje u vojne protokole. Prvi je učestvovao u uručenju sablje u Korpusu Specijalnih jedinica 1995. godine, a nedavno je svoju oficirsku sablju preneo u nasleđe unuku. Obraćajući se posetiocima izložbe, sablju je okarakterisao kao „hladno, ali istovremeno i humano oružje, simbol časti i viteštva“.  



Ceremonija proglašenja najboljih kadeta Vojne akademije, takođe je uveličana dodelom srpske oficirske sablje, što je zasluga general-majora u penziji Vidosava Kovačevića. On je ukazao na veliki trud i zalaganje ljudi, koje stoji iza ponovnog „oživljavanja“ srpske oficirske sablje kao statusnog simbola, odnosno simbola oficirske časti.



Izložba „Sa stilom, iz bogatog istorijskog nasleđa – Srpska oficirska sablja“ će za posetioce biti otvorena do devetog decembra.
photoFOTO GALERIJA