24.11.2023

Održana promocija knjige „Čitač tragova“



Delo „Čitač tragova“, autorke Marije Šimoković predstavljeno je javnosti danas, u Atrijumu beogradskog Doma Vojske.
 
Glavni junak knjige je general u penziji profesor dr Vladislav Stepić, „čovek sa četiri specijalizacije“. Njegovu biografiju, autorka je predstavila na nekonvencionalan način, kroz razgovore sa protagonistom, ali i članovima njegove porodice, prijateljima i kolegama. 
 

Autorka Marija Šimović je, čitajući odlomak iz knjige, prisutnima bliže objasnila lik i delo glavnog junaka - „sticanje znanja, njegova je linija kojom će obeležiti sve svoje puteve kojima je stigao do svoje osamdeset i neke godine u kojoj pišem ovu knjigu“.
           
O delu je govorila i profesor dr Slavica Garonja, koja je istakla da su retke promocije knjiga kojima prisustvuje i njihov glavni junak.
„Ovaj roman nosi jednu veliku etičku poruku, o jednom društvu ali i pojedincu, kako se željom, odricanjem i voljom može stići do samih zvezda“, rekla je profesor dr Garonja. Ona je kazala da je knjiga posebna i po tome što su njeni junaci, pod punim imenom i prezimenom, naši savremenici.
 

Pričajući o putu nastanka knjige koja govori o njegovom liku i delu, general u penziji profesor dr Vladislav Stepić, istakao je da je knjiga napisana samo zahvaljujući upornosti autorke da mu dokaže da mu je „mesto“ u knjizi, jer on, kako kaže, za sebe veruje da je običan čovek, koji je ceo svoj život posvetio medicini.