29.10.2023

Veoma posećena promocija knjige „Prizrenska brigada 1998 –1999“



Promocija kojom je završen zvanični sajamski program na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije privukla je veliku pažnju poklonika svetlih tradicija jedinica srpske vojske. Iako nije reč o izdanju koju je Medija centar „Odbrana“ objavio između dva sajma knjiga, još jedan prikaz &39;, &39;Promocija kojom je završen zvanični sajamski program na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije privukla je veliku pažnju poklonika svetlih tradicija jedinica srpske vojske.

Iako nije reč o izdanju koju je Medija centar „Odbrana“ objavio između dva sajma knjiga, još jedan prikaz već proslavljene, ponovo štampane knjige  „Prizrenska brigada 1998 –1999 -  sećanje na herojsku 549. motorizovanu brigadu“, Stojana Konjikovca, okupio je veliki broj pripadnika i poštovalaca jedinice, koja je zbog zasluga za odbranu otadžbine, odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Prema rečima urednice u Odeljenju za izdavačku delatnost, redakcije „Vojna knjiga“ Snežane Đokić, to, kako je istakla, „posebno izdanje koje predstavlja veliki uspeh autora i izdavača“, suočava nas sa dugo zanemarivanom stvarnošću – ratom na Kosovu i Metohiji 1999. godine. I sam neposredni učesnik te drame, autor Stojan Konjikovac, general u penziji, prikazuje borbena dejstva na Paštriku. Napori naše vojske, koja je sprečila kopneni prodor neprijatelja na Paštriku, uprkos tome što je bila suočena sa apsolutnom premoći NATO avijacije iz vazduha i neprekidnim snažnim udarima na tlu, opisani su iz dana u dan, ostavljajući nas u neverici pred težinom žrtve koju su vojnici i njihove starešine podneli.

Prof. dr Suzana Rajić, šef Katedre za noviju istoriju na Filozofskom fakultetu, govorila je o istorijatu dešavanja na Kosovu i Metohiji, koje je nazvala jednom od najtužnijih nacionalnih epizoda. Knjiga „Prizrenska brigada“ je, prema njenim rečima,  jedan pokušaj koji treba da nas vrati u realnost, ali i da probudi u nama istorijsko sećanje na sve položene žrtve da bi Srbi na tom prostoru opstali. Herojska 549. brigada je, kako je istakla, pokazala na delu kako se spremno dočekuje jedan važan istorijski momenat, ali i da razume da ne brani samo kvadratne kilometre i teritoriju kao takvu, već deo svog bića.



Dugogodišnji pripadnik proslavljene jedinice, pukovnik Branko Mićanović, govorio je o tome kakva je bila 549. brigada, kolike žrtve je podnela, te da nije slučajno odlikovana Ordenom narodnog heroja. Samo u 1998. godini, posvedočio je -  4 oficira, 3 podoficira i dva vojnika su izgubili život, a bilo je 20 ranjenih, da bi nakon NATO agresije jedinica imala ukupno više od sto poginulih pripadnika. Najveće njene vrline bile su drugarstvo i velika obučenost i psihofizička pripremljenost ljudi, istakao je pukovnik Mićanović.

Autor knjige „Prizrenska brigada 1998 –1999“, koja je doživela i svoje drugo izdanje, general u penziji Stojan Konjikovac, istakao je da su najvažnije što mu je ostalo u sećanju, nakon 24 godine od opisanih događaja - moral i homogenost jedinice, kao i da taj sastav „i dalje živi“ kroz istoimeno udruženje čiji je cilj da očuva lik i delo brigade i vodi računa o porodicama poginulih.
Podsećajući da je tokom deset godina praktično prošao sve dužnosti u jedinici, što mu je dalo „kredibilitet“ da se „odvaži“ da piše knjigu u kojoj je pretočio sve događaje, onako kako ih je video, od dolaska u brigadu do njenog gašenja - pozvao je i kolege da se aktiviraju na tom planu, jer je „još mnogo toga o čemu može da se piše“.


Konjikovac je istakao i da su najveći heroji brigade bili njeni mladi vojnici, koji su podneli teret svih aktivnosti a da je pred svima nama ozbiljan zadatak da ne prestanemo da se borimo da dokažemo da imamo pravo da ostanemo svoji na svom.

I danas su na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga,  pripadnici Uprave za obaveze odbrane, deleći prigodan  materijal, posetiocima popularizovali dobrovoljno služenje vojnog roka, dok su kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA kao i vojni gimnazijalci i polaznici Srednje stručne vojne škole, sa mladima razgovarali o prednostima vojnog školstva. 
photoFOTO GALERIJA