25.12.2023

Sto dvadeset godina „Srpskog kola“



Predavanje „120 godina Srpskog kola“ u organizaciji Saveza Srba iz regiona održano je večeras u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske. Događaju je prisustvovao vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović.
 
Povodom obeležavanja jubileja lista „Srpsko kolo“, „prvog seljačkog narodnog lista u srpstvu“, kako su ga 1903. godine opisali njegovi osnivači, Savez Srba iz regiona organizovao je predavanje sa ciljem predstavljanja istorijskih okolnosti u kojima je nastao.
 

Ovim svečanim povodom predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, zahvalnicu namenjenu ministru odbrane Milošu Vučeviću, uručio je pomoćniku ministra za ljudske resurse Siniši Radoviću, sa rečima da „ministar odbrane Vučević konstanstno radi na jačanju sabornosti i jedinstva srpskog naroda bez obzira na postojeće granice“. Linta je iskazao zahvalnost ministru odbrane Milošu Vučeviću na pružanju pomoći u radu lista „Srpsko kolo“.
 
Osvrnuvši se na značaj zalaganja za prava srpskog naroda, vršilac dužnosti ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović istakao je da su ovakvi događaji važni i da šalju snažnu poruku.
- Jedinstvo, vera, ljubav i zajedništvo će srpskom narodu doneti slobodu – rekao je Radović.
 

List „Srpsko kolo“, koje je osnovano kao prvi narodni list, prvi put objavljen oktobra 1903. godine u Zagrebu, bio je namenjen Srbima Krajišnicima, odnosno tada najmnogobrojnijoj društvenoj grupi – srpskim seljacima. List je izlazio do 1929. godine sa prekidom u vreme Prvog svetskog rata. Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta 2015. godine pokrenuo je inicijativu za obnovu rada „Srpskog kola“ u čemu mu je pomogao današnji urednik lista Trifko Ćorović.
 

- Prvi broj obnovljenog „Srpskog kola“ izašao je u decembru 2015. godine, a ovih dana obeležavamo skroman jubilej -  osam godina. Držali smo se tri ključna načela u vezi sa obnovljenim listom, da je namenjen svim prekodrinskim Srbima, da izlazi na ćirilici i ijekavskom narečju i poslednje načelo je da istrajemo u objektivnosti i nepristrasnosti – rekao je Linta.
 

O ulozi i značaju lista „Srpsko kolo“ za Srbe Krajišnike govorili su urednik SKD „Prosvjeta“ Zagreb Čedomir Višnjić, dr Sofija Božić sa Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Milan Micić, sekretar Matice Srpske, istoričar u penziji dr Momčilo Diklić sa Instituta za evropske studije, dr Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju, profesor dr Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta u Beogradu i urednik „Srpskog kola“ Trifko Ćorović.
 

U duhu priče o istoriji srpskog naroda na podneblju na kom je nastao list „Srpsko kolo“, učenica gimnazije „Patrijarh Pavle“ u Beogradu, Jana Simonović izvela je narodnu pesmu „Zasp&39;o Janko pod Jablanom“.
photoFOTO GALERIJA