28.12.2023

Održan Novogodišnji koncert Lane Maletić i Kulturnog elementa



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, pretprazničnu atmosferu za ljubitelje operskih arija upotpunio je solistički Novogodišnji koncert mecosoprana  Lane Maletić, u organizaciji Kulturnog elementa i Medija centra "Odbrana". Pozdravljajući prisutne, koji su do poslednjeg mesta ispunili salu, Tadija Miletić, predsednik Kulturnog elementa, koji tradicionalno organizuje najveće u regionu međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović", istakao je da je Lana Maletić na tom takmičenju 2020. godine osvojila prvo mesto.



"Takav uspeh podrazumevao je i organizaciju koncerta. Nažalost, usledile su godine korone, tako da je večerašnji koncert u Domu Vojske Srbije, upravo taj iz edicije Pobednici, za šta dugujemo posebnu zahvalnost Ministarstvu odbrane" - istakao je Miletić.



Lanu Maletić, mladu opersku divu retko imamo prilike da čujemo u Beogradu, jer je trenutno na specijalističkim studijama na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Štutgartu u Nemačkoj. Inače je  operska pevačica iz Beograda, koja se ranijih godina već oprobala u zahtevnim i značajnim ulogama na domaćoj i inostranoj operskoj sceni.


 
Diplomirala je u klasi profesorke Dunje Vejzović. Aktivno je učestvovala na mnogim pevačkim takmičenjima i bila nagrađivana. Da spomenemo samo neka: Hajdn Vetbeverd u Rorau, Muzika Sakra u Rimu (finalista), Lav Mirski u Osjeku (1. nagrada). U Štutgartu se ostvarila u sledećim ulogama: kao Didona u  „Didona i Enej” H. Pursel, zatim kao Smeraldina u „Ljubav za tri pomorandže” S. Prokofjeva. U junu 2023. godine debitovala je kao Majka Marija u „Dijalogu karmelićanki“ F. Pulank i kao Romeo u „Kapuleti i Monteki“ V. Belini, a u sezoni 2024. godine debitovaće kao Princ Orlofski u "Clepom Mišu". 



Pored pozorišnih aktivnosti, redovno nastupa i održava koncerte, a na Novogodišnjem koncertu u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije izvela je arije iz dela Serana, Guastavina, Bizea.., u pratnji klavirske saradnice Dragane Anđelić Bunjac i uz gostovanje Mladena Prodana, tenora.
Sudeći po večerašnjem koncertu, lakoći i sugestivnosti izvođenja, toplom i jasnom mecosopranu, vreme Lane Maletić - tek dolazi. Još jedna mlada zvezda - zasjala je na svekolikom operskom nebu.
photoFOTO GALERIJA