31.01.2024

Predstavljena knjiga o generalu u penziji Jovanu Milanoviću



Nesvakidašnja priča o podvigu koji je general Vojske Jugoslavije izveo u Briselu, sedištu NATO pakta, bogato i dokumentovano sažeta u knjigu  „Jovan Milanović – najveći srpski obaveštajac“, danas je predstavljena u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske Srbije. Sveobuhvatnu studiju o obaveštajnoj operaciji, koju je zarad zaštite svoje zemlje, u administrativnom sedištu EU izveo pripadnik tadašnje Vojske Jugoslavije general-potpukovnik u penziji Jovan Milanović sastavili su potpukovnik u penziji Ljuban Karan i pukovnik u penziji prof. dr Ilija Kajtez.



Prof. dr Kajtez je podsetio na detalje obaveštajne akcije koju je Milanović pokrenuo dok je kao civilni diplomata bravio u Briselu od januara 1995. do decembra 1998. godine, i njene domete i dalekosežne posledice po dalji tok događaja. Recezent knjige, pukovnik u penziji prof. dr Milan Mijalkovski, govoreći o značaju ovog obaveštajnog podviga, naglasio je činjenicu da je time bio potpuno poremećen plan zapadne vojne Alijanse, što je dovelo do odlaganja agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.



"Milanović je otišao u Brisel u najteže vreme da obavi najdelikatniji zadatak za svoju zemlju", naglasio je Živadin Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ i recezent knjige, podsećajući na kompleksnost međunarodnog položaja naše zemlje u to vreme.

Ovo je knjiga o nemogućoj misiji, o najboljem među najboljima. Nije ni malo slučajno što je ovaj zadatak bio dat Milanoviću koji je imao bogato iskustvo kao oficir, i vojno-stručno i pedagoško. On je primer kako se ljudi biraju prema ciljevima kako bi se dosegli vrhunski zadaci - istakao je Jovanović.

Milanovićev rad u Briselu bio je motivisan visokim osećanjem rodoljublja, a veoma malo je vodio računa o sopstvenoj bezbednosti i "stavljao je glavu tamo gde mnogi nisu smeli da stave nogu", istakao je prof. dr Branko Krga, general pukovnik u penziji i recezent dela.



Objavljivanje pomenute knjige je u poslednjih nekoliko meseci primetno povećalo broj mladih, ispunjenih patriotizmom, koji su se nakon čitanja, javili i raspitivali za prijem u našu agenciju - naglasio je direktor Vojnoobaveštajne agencije, general major Zoran Stojković. Uz tvrdnju da je u knjizi opisan samo delić toga što je Milanović uradio, general-major Stojković je podvukao da naši vojni obaveštajci i danas rade u vrlo složenim okolnostima međunarodnih odnosa, značajno doprinoseći ugledu i poziciji naše zemlje.



Često po život neizvesne trenutke i ambijent u kome se odvijao njegov tadašnji rad u Briselu, publici je nastojao da dočara general Milanović otkrivši, između ostalog, detalje razgovora sa francuskim oficirom u NATO od koga je 1. oktobra 1998. dobio plan agresije na našu zemlju.
Upravo zahvaljujući pomenutom planu napada koji je Milanović dostavio Generalštabu Vojske Jugoslavije, došlo je do odluke NATO da se u tom trenutku odustne od agresije, istakao je general-major u penziji Miloš Đošan, opisujući određene taktičke poteze koje je tada povukla brigada kojoj je komandovao.



Delo u izdanju Izdavačke kuće "Filip Višnjić" potkrepljeno je mnoštvom izvoda iz domaće i strane štampe, bogato ilustrovano arhivskim fotografijama, faksimilima originalnih dokumenata, protkano svedočenjima učesnika događaja, kao i ličnim osvrtima generala Jovana Milanovića. Uz prisustvo brojnih eminentnih gostiju, promociji u prepunoj sali Doma vojske prisustvovao je i brigadni general Zoran Dragićević, načelnik štaba Komande Kopnene vojske.
photoFOTO GALERIJA