01.02.2024

Promocija knjige „Geopolitički pojmovnik Balkana“



Knjiga enciklopedijskog i leksikografskog tipa, profesora dr Milomira Stepića, „Geopolitički pojmovnik Balkana“ predstavljena je danas u Svečanoj sali prestoničkog Doma Vojske Srbije.

Publikaciju izdavačke kuće „Catena mundi“ predstavili su recenzenti knjige – profesor dr Časlav Ocić, redovni član SANU, general-pukovnik u penziji, profesor dr Branko Krga, profesor dr Miloš Ković, redovni profesor Filozofskog fakulteta, Branimir Nešić, direktor izdavačke kuće i profesor dr Milomir Stepić, autor.



„Geopolitički pojmovnik Balkana“ je „kapitalna“ knjiga, koja za razliku od mnogih rečnika i enciklopedija ne obuhvata puku definiciju pojmova, već nastoji da ih šire obrazloži kroz niz povezanih činjenica.

„Ovo je pionirska knjiga u moru knjiga koje su se pojavile u poslednjih nekoliko decenija. Leksikografska geopolitička literatura je oskudna, na stranim jezicima postoji svega nekoliko rečnika opšte geopolitike, ali ne i regionalne. Milomir Stepić postavio je sebi zadatak da napiše geopolitički pojmovnik Balkana i to je veoma uspešno uradio, iskoristivši dugogodišnja istraživanja, baveći se idejama, teorijama i koncepcijama geopolitike, proučavajuči na koji način se globalni geopolitilki odnosi projektuju na Balkan“, istakao je prof. dr Ocić.



Geopolitika, kao mlada nauka se, prema rečima generala-pukovnika u penziji dr Krge,  i dalje bori za objektivno priznanje, a jedan od najznačajnijih konstitutivnih elemenata nauke je postojanje njenog pojmovno-kategorijalnog aparata.

„Autor je stručnom utemeljenju geopolitike kao ozbiljne nauke dao veliki doprinos. Kroz definisanje velikog broja pojmova, ovim radom profesor Stepić, „otvoriće oči“ mnogim analitičarima da ispravnije ocenjuju balkanske puteve i stramputice kroz istoriju“, rekao je dr Krga.



Kroz pojmove definisane u knjizi, prema mišljenju profesora dr Kovića, autor pokušava da, kao istraživač i naučnik, objasni šta se događa sa njegovom zemljom i narodom, ali i svetom u kojem živimo.

„Stepić piše uglađenim, smirenim i vrlo efektnim književnim stilom, koji se lako čita, što omogućava lako čitanje i razumevanje i onim ljudima koji se ne bave naukom niti im je bliska bilo koja od naučnih disciplina kojima se autor bavi“, rekao je dr Ković, naglašavajući lakoću sa kojom se autor kreće kroz nekoliko naučnih oblasti.

Direktor izdavačke kuće „Catena mundi“ Branimir Nešić je, iskazujući veliku čast što je dr Stepić svoj rukopis ponudio njima, istakao da je malo knjiga „posle kojih ništa više neće biti isto“, a upravo takva je „Geopolitički pojmovnik Balkana“.

„Pojmovi su osnovne jedinice razumevanja sveta. Ovo je knjiga koja pruža jasno tumačenje pojmova koji treba da predstavljaju izvor oko kojeg će se okupljati i iz kojeg će se napajati generacije Srba koje dolaze“, rekao je Nešić.



Istraživački proces, čija je kruna knjiga „Geopolitički pojmovnik Balkana“ traje trideset godina.

„U knjizi sam, sa geopolitičkog stanovišta, obradio nekoliko grupa pojmova – sve države Balkana, sve veće narode Balkana, kao i male etničke grupe, koje su se u poslednjih stotinak godina asimilovale. Rad na pojmovniku sam prekidao pišući druge knjige i radove, ali tridesetak godina se misli „pojmovnički“, kazao je dr Stepić, čija je knjiga ovenčna nagradom „Dimitrije Bogdanović“.



Autor je iskazao veliku zahvalnost Domu Vojske Srbije, sa kojim ima dugogodišnju saradnju i u kojem je promovisao ranije objavljena dela, ističući da su „vrata ove kuće za njega uvek bila otvorena“ i da je promovisanje knjige u ambijentu Svečane sale Doma Vojske Srbije „velika čast“.