28.02.2024

Svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice njenog prvog Ustava



Svečani prijem povodom Dana Republike Srpske 9. januara i 28. februara kada je usvojen njen prvi Ustav, održan je večeras u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Obraćajući se prisutnima predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podsetio je na istorijski trenutak formiranja Republike Srpske.
- Tog 9. januara 1992. godine veliki ljudi našeg naroda toga vremena odlučili su da rade ono što je jedino moguće, a to je da donesu važne odluke o konstituisanju Republike Srpske i mi smo to uradili. I zato uvek, kao narod odgovoran i privržen svojoj istoriji i važnim događajima u našoj istoriji, moramo da se prisetimo njenih osnivača - rekao je predsednik Republike Srpske Dodik i dodao da je u teškim okolnostima toga vremena doneta odluka o formiranju Republike Srpske kao odraz političke volje i zahteva za slobodom.



On je rekao da samo tamo gde postoji država postoji i sloboda, a da su Srbi znali i nosili u sebi stradanja Jasenovca i drugih mesta gde smo kao narod izgubili našu mladost.

- Živimo život slobode koji se zove Republika, živimo život koji se dodeljuje svakom ozbiljnom narodu, a kao što možete da vidite kroz ova dva datuma, mnoge ozbiljne države nakon svog konstituisanja prošle su čak i godine da bi došle do prvih ustava, a Republika Srpska za mesec i dvadeset dana nakon konstituisanja dobila je svoj Ustav, na današnji dan te 1992. godine. I ona se pokazala kao demokratska zemlja koja je utvrdila da je naš politički sistem organizovan na principima podele vlasti - rekao je Milorad Dodik.

Izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je da je državnost, uz ljubav prema slobodi i rodu i borbenost jedna od glavnih odlika srpskog naroda.

- Kada neko osporava neku od tih osobina srpskom narodu, to naš narod ne poznaje uopšte. Srpski narod na čitavom svom kulturnom, duhovnom prostoru, a na mapi toga prostora Republika Srpska zauzima izuzetno važno mesto, gajio je vekovima ljubav prema slobodi i tu ljubav često je prenosio i na druge, pomagao i drugima da do slobode dođu, ali nikada ne uskraćujući drugima ono što je želeo samom sebi - rekao je ministar Selaković.
On je rekao da je u ovakvim prilikama značajno zajedničko obeležavanje važnih datuma iz naše prošlosti, kao i da je važno podsetiti se zašto nešto slavimo i obeležavamo.



- Postoji nešto što je jače od svake pravne norme. Postoji nešto što je čvršće od bilo koje državne granice, pri čemu Srbija sve državne granice međunarodno priznatih država poštuje i očekuje isto to poštovanje prema svojim granicama, ali to što je jače i čvršće jeste osećaj pripadnosti jednom istom duhu, jednom istom narodu, srpskom narodu. To je naša vera svetosavska, to je naš jezik, to je naše ćiriličko pismo. I ne može se zamisliti srpski jezik bez pesama i Dučića i Šantića, ne može se zamisliti srpska književnost bez Andrića, Kočića i Meše Selimovića, ne može se zamisliti srpska kinematografija bez jednog Kusturice, a to je samo delić onoga što su Srbi zapadno od Drine doprineli srpskoj kulturi, jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru - naglasio je ministar Selaković.

Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva ključna za očuvanje identiteta i opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, Srpskoj i Srbiji i da ga ona čuva kroz vekove, jer su crkva i njen narod jedno te isto, jedna porodica, telo, vera i jedan identitet.



- Proslavljajući Dan Republike Srpske i jubilej donošenja njenog Ustava blagoslovena je prilika da se setimo gde je, kada je i čime je za večnost određena i definisana državnost srpskog naroda. Na pitanje gde - odgovor je manastir Studenica, na pitanje kada - odgovor je leta Gospodnjeg 1207, a odgovor na pitanje čime je određena i definisana u večnosti je na moštima prepodobnog Simeona mirotočivog, na molitvi svetog oca našeg Save i iskrenom preobražaju i pokajanju, međusobnom praštanju i izmirenju njegove braće Svetog Stefana Prvovenčanog i Vukana. Taj blagosloveni postupak načinjen u studeničkom svetom hramu primer je za sva pokolenja. Pogotovo za one koji vode državu i obavljaju odgovorne državne poslove - rekao je patrijarh Porfirije.



Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naglasio je da je ovo jubilarni, deseti prijem koji oni priređuju u Beogradu na kome Srbija i Srpska zajedno obeležavaju Dan Republike Srpske, kao i proglašenje njenog prvog Ustava, “kada su srpski narod i rukovodstvo tog vremena pokazali visok stepen jedinstva i sabornosti”.



Svečanosti, koju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji priređuje deseti put, prisustvovali su predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kulturnog i javnog života, kao i brojni gosti.



Večerašnji prijem upotpunio je kulturno-umetnički program uz izvođenje muzičkih numera Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije i Kvinteta Vuka Stanića.


 
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice njenog prvog Ustava
Obraćanje Milorada Dodika - prvi deo
Obraćanje Milorada Dodika - drugi deo
Obraćanje ministra Nikole Selakovića
Obraćanje patrijarha srpskog Porfirija
Obraćanje Mlađena Cicovića