21.03.2024

Predstavljanje dela iz edicije "Ratnik" u okviru obeležavanja 25 godina odbrane od NATO agresije



Povodom obeležavanja 25 godina odbrane od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, večeras su u Domu Vojske Srbije u Beogradu predstavljena dela iz edicije „Ratnik“ u izdanju Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Edicija „Ratnik“ čuva sećanja na događaje iz 1999. godine i autentična svedočanstva pripadnika bivše jugoslovenske vojske, a ova dela odaju počast junačkoj borbi pripadnika naše vojske i palim žrtvama.

Tim povodom, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović obraćajući se prisutnima rekao je da nikada jedan agresor nije postavio toliko grandiozne ciljeve i otvoreno ih saopštavao kao NATO prilikom bombardovanja naše zemlje 1999. godine, a ciljevi su bili - rasparčavanje SR Jugoslavije, smena državnog rukovodstva i razbijanje Vojske Jugoslavije.

- Svedoci smo svi da agresor nije ostvario nijedan od tih ciljeva 1999. godine. Ima pravednih ratova, ali ni jedan rat nije human. Oružani sukobi bi, međutim, trebalo da budu viteški. Koliko je agresija 1999. bila viteška pokazuju izjave ratnih komandanata u toku borbenih dejstava - istakao je general Miladinović navodeći izjave brojnih stranih zvaničnika toga vremena.

On je dodao da je tokom 78 dana odbrane od agresije NATO sa 12.000 vazduhoplova obavio 26.000 aviopoleta ili 330 dnevno, bacio 22.000 tona bombi i oko deset tona osiromašenog uranijuma.

Edicija „Ratnik” začeta je 2018. godine, naslovima „Prištinski korpus“, „Bitka za Paštrik”, „Bitka na Košarama”, a danas broji četrnaest knjiga.

Dugogodišnji novinar, a tada načelnik Odseka za izdavačku delatnost, glavni i odgovorni urednik edicije, potom glavni i odgovorni urednik magazina „Odbrana“ Dragana Marković u formiranju edicije ponela je veliku odgovornost kao urednik prvih sedam knjiga, ali i kao priređivač knjige „Prištinski korpus“ i koautor knjige „Svedočenja iz Finske“.



- Suština pokretanja edicije „Ratnik“ je nastojanje da se sačuva iskustvo naših ratnih komandanata tokom agresije 1999. godine, njihova ratna veština, način donošenja odluka, raspored jedinica, sve ono čime su nas u to vreme učinili ponosnim – između ostalog i kao prilog kulturi sećanja. I ovom prilikom želim da naglasim da je jasna nit koja povezuje stranice svih knjiga edicije „Ratnik“ - činjenica da su oficiri, podoficiri, vojnici i rezervisti te 1999. godine, učinili sve što je bilo u njihovoj moći da odbrane zemlju od agresije, izvršavajući svoju dužnost - istakla je Dragana Marković.

Ona je naglasila da za istoriografiju, uloga svedoka i učesnika prelomnih događaja, ima posebnu vrednost istorijskog izvora prvog reda.

Novinar, nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina „Odbrana” i nekadašnji načelnik odeljenja Uprave za odnose sa javnošću dr Radenko Mutavdžić istakao je da je sa svojim kolegama snimio 117 sagovornika širom Srbije i Crne Gore i njihove dramatične priče iz ratnih dešavanja.

- Prevedeno u transkripte to bi bilo hiljade i hiljade stranica materijala. Morali smo da izdvojimo ono što je najuverljivije, a kasnije su ove knjige razvrstane prema toj metodologiji u dokumentarnu prozu. Dokumentarnu, zato što je nama težište bilo da praktično napravimo jednu dokumentarnu priču oslobođenu politike. Nama je bio cilj da dobijemo jednu uverljivu dokumentarnu priču o svim elementima od terena, vremenskih uslova, ljudi i sudbina - rekao je Radenko Mutavdžić.

On je naglasio da će ovaj materijal poslužiti svima koji budu objektivno istraživali period ratnih dešavanja te 1999. godine.

U knjigama „Prištinski korpus 1989–1999”, „Bitka za Paštrik”, „Bitka na Košarama”, „Svedočenja iz Finske“ „Treća armija 78 dana u zagrljaju Milosrdnog anđela – 1-4”, „Dnevnik ratnog hirurga”, „Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998. godine“, „Režiranje humanitarne katastrofe”, „Prizrenska brigada 1989–1999”, „Skok na Slatinu“, „Ratni dani ratne mornarice“ izložena su ratna iskustva u borbama te 1999. godine i sačuvani značajni dokumenti i iskazi učesnika rata.

O ediciji „Ratnik“ govorila je i priređivač dela edicije i urednik mr Snežana Đokić koja je najavila da će ediciju zaokružiti posebno izdanje o ulozi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u tom vremenu.

Obeležavanje 25 godina odbrane od NATO agresije prati i izložba fotografija iz tog perioda, iz Fotoarhiva Medija centra "Odbrana" pod nazivom "Pamtimo 1999-2024", postavljena u Atrijumu Doma Vojske Srbije, koju su gosti u Domu Vojske večeras imali priliku da obiđu.

photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Promocija edicije ,,Ratnik''
Obraćanje Dragane Marković
Obraćanje general potpukovnika Milomira Miladinovića
Obraćanje dr Radenka Mutavdžića