07.11.2013

Otvorena izložba "Ivo Eterović: 1958-1961"



Izložba posvećena Ivu Eteroviću, jednom od najistaknutijih jugoslovenskih i srpskih umetnika fotografije u drugoj polovini 20. veka, otvorena je večeras u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

Postavku fotografija otvorio je Tomislav Peternek, a govorili su direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković i autor izložbe Zoran Milovanović. Otvaranje je upotpunjeno muzikom gudačkog kvarteta Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Potpukovnik Marković je rekao da izložba fotografija nije česta manifestacija u Beogradu, ali da Dom Vojske nastoji tu praksu da promeni.

- Ovo je svojevrstan omaž njegovom stvaralaštvu u koji smo zavirili pomoću arhiva Medija centra „Odbrana“. U novembru se obeležava i godišnjica smrti Eterovića, te je izložba pripremljena tim povodom. Večerašnja postavka je prva izložba fotografija u ovoj godini, rekao je direktor MC „Odbrana“. On je predstavio posetiocima foto-arhiv te kuće i podsetio na tematske izložbe održane u galerijama Doma Vojske.

Autor izložbe predstavio je tehničke podatke pripremanja izložbe i istakao da postavka obuhvata 28 panoa na kojima se nalazi 78 fotografija.

- Izložba je podeljena u dve celine – u prvoj se nalaze fotografije posvećene vojsci, a u drugoj one koje obuhvataju teme iz svakodnevnog života, naglasio je Milovanović.

Doajen fotografije Tomislav Peternek istakao je, otvarajući izložbu, sećanje na druženje s Eterovićem.

- Imali smo želju da novinsku fotografiju dovedemo na nivo kojim bismo naveli ljude oko nas da to vrednuju kao umetnička dela, a ne kao obične fotografije, rekao je Peternek.

Ivo Eterović pripada malobrojnim srpskim fotografima čija su dela nadrasla vreme i do današnjice impresioniraju ocenjivače. Karijeru je počeo kao foto-amater a nastavio kao vojni foto-reporter. Autor je 18 foto-monografija i velikog broja samostalnih i grupnih izložbi. Deo karijere radio je u listu „Front“. Do kraja života delovao je profesionalno u struci radeći novinsku, primenjenu i umetničku fotografiju.

Na izložbi su prikazane fotografije koje obuhvataju period od 1958. do 1961. godine, i oslikavaju segment Eterovićevog bogatog stvaralaštva koje je trajalo više od pet decenija.

Fotografije sa izložbe možete pogledati ovde.

photoFOTO GALERIJA