04.04.2024

Predstavljena knjiga „Sokolovi polomljenih krila“



Delo Dragoljuba Milića, „Sokolovi polomljenih krila“, predstavljeno je danas javnosti na promociji upriličenoj u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske Srbije.
 

Izdanje Medija centra „Odbrana“ deo je edicije „Svedok“, koja čuva sećanja i iskustva  učesnika ratnih događaja devedesetih godina dvadesetog veka. Knjiga koja svedoči o tragediji porodice Milić, gorka je i zastrašujuća ispovest oca, koji je 1999. godine izgubio tri sina, tri sokola. Delo, kroz prizmu lične priče jedne porodice, simbolizuje i tragediju svih porodica pripadnika srpske vojske i žrtava palih 1999. godine.
 
Čitanjem odabranih odlomaka, potpukovnik Vladimir Počuč, uveo je prisutne u tematiku dela „Sokolovi polomljenih krila“.
 
Širi istorijski okvir dešavanja na osnovu kojih su nastala svedočanstva zapisana u knjizi, analizirao je vojni istoričar pukovnik dr Slobodan Đukić, osvrnuvši se i na ulogu mladih starešina i vojnika 1999. godine.



„Taktika koju smo mi tada morali da primenimo, dovela je do toga da su mladi oficiri – potporučnici i poručnici, komandovali vodovima i bili potpuno odvojeni od svoje komande. Morali su da brinu o velikom broju vojnika, a da pritom nisu imali dovoljno iskustva“, rekao je pukovnik dr Đukić, ističući da bi uloga mladih oficira i podoficira u toku NATO agresije, trebalo da bude detaljno obrađena kao tema monografije, „ako ne iz drugog razloga, onda zbog braće Milić“.
 

O tome ko i na koji način danas misli o porodicama žrtava palih devedesetih godina prošlog veka, govorio je Blagoje Ljubisavljević, predsednik Izvršnog odbora Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije.



„Naše udruženje formirano je pre dve i po godine, sa osnovnim ciljem da neguje slobodarsku tradiciju našeg naroda, brine o veteranima, a naročito o članovima porodica poginulih boraca. Posle perioda potiskivanja, umanjivanja značaja podviga i žrtava naših heroja, zahvaljujući promenjenom odnosu države i Vojske u proteklih desetak godina, donošenja zakonskih regulativa, javni prostor je otvoren za borce“, kazao je Ljubisavljević, dodavši da je Udruženje zacrtalo jasan cilj – da nijedan veteran, niti porodice poginulih boraca neće biti zapostavljeni i usamljeni u svom bolu i sećanju na poginule. Ljubisavljević je istakao da u tom zadatku istrajavaju dve i po godine, kao i da  u njihovim aktivnostima učestvuje i Nada Milić, majka poginule braće Milić, a po kojima je 3. 5. 2023. godine, na inicijativu Udruženja, nazvana ulica u Kraljevu.
 

Promocija knjige „Sokolovi polomljenih krila” Dragoljuba Milića, još jedna je u nizu aktivnosti prestoničkog Doma Vojske Srbije posvećenih oboležavanju dvadeset pet godina od NATO agresije, a prethodilo joj je predstavljanje edicije „Ratnik” i izložba fotografija iz objektiva vojnih foto-reportera, nastalih tokom agresije.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Predstavljena knjiga „Sokolovi polomljenih krila“