05.04.2024

Promocija knjige „Cvijeće dobra“



Veče poezije Nevena Milakovića održano je u Svečanoj sali prestoničkog Doma Vojske Srbije, tom prilikom javnosti je predstavljena zbirka pesama „Cvijeće dobra“.
 

Pesničko nadahnuće utkano u zbirku poezije „Cvijeće dobra“ lako pronalazi put do publike i pritom pobuđuje „mnoga pitanja na koja odgovor tražimo u sebi“. Pesme Nevena Milakovića potekle su iz „dubokog emotivnog vrela, srca punog empatije“, njima je ovekovečio najlepše biće – ženu. Duhovna i rodoljubiva, ali i ljubavna poezija Milakovića prožeta je idejom beskonačnog.
 

Sve pesme autora mogu se, prema mišljenju novinara i publiciste Nebojše Jevrića posmatrati kao jedna – pesma o ljubavi.

„Sve njegove pesme o ljubavi mogu stati u jednu, a sve žene, kojima je on posvetio poeziju su samo jedna žena – jedina koju je volio i izgubio. Od svoje nesreće on je napravio najlepše zlatnike poezije, koji su ovde večeras pred nama, a koji govore o jednoj velikoj i nikada prekinutoj ljubavi“, rekao je Jevrić.
 

Pesnik, književnik i novinar Veselin Dželatović poeziju satkanu među stranice knjige „Cvijeće dobra“ opisuje kao „bol, krik i vapaj jedne duše“.

„Milaković piše iskrene pesme, iz srca, ne obazirući se na mišljenje publike, što je i ovom knjigom potvrdio, iskazujući svoju bol“, kazao je Dželatović, zaključujući izlaganje citatom lika iz svog romana – „velike ljubavi nemaju srećan kraj, ni tužan, one jednostavno nemaju kraj, zato i jesu velike“.
 

Poemu Nevena Milakovića „Sonetni venac Ljiljani Nevenovoj“ govorila je televizijska i pozorišna glumica Maja Kolundžija.
 
Autor knjige je sa prisutnima podelio nekolicinu pesama iz zbirke „Cvijeće dobra“, između ostalih „Tada znam“, „Karaburma“, „Krug“ i „Šuti“, napominjući da je ovu knjigu napisao pre približno šest godina, ali da se do sada nije usudio da je promoviše.
 

Poznata interpretatorka crnogorskih narodnih pesama Branka Šćepanović izvela je numeru „Podgorica“, tekst pesme napisao je Neven Milaković.

„Najlepše pesme Podgorici napisao je Neven Milaković, jednu od tih pesama je specijalno dao meni, da je snimim, i to je upravo ova numera koju ste večeras imali priliku da čujete“, rekla je Šćepanović.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Promocija knjige „Cvijeće dobra“