10.05.2024

Izložba „O ravnici je reč i slika“



Postavka „O ravnici je reč i slika“ vojvođanskog slikara i tapiseriste Gige Đuragića Dileta otvorena je večeras u Velikoj Galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije. Izložene  slike i tapiserije i izgovorene reči, omaž su pet decenija dugom radu autora.

 
Retrospektivna izložba samo je deo višedecenijske kolekcije umetnika, čiji su život i stvaranje podređeni ravnici, a koji je tokom pet decenija rada priredio preko sto samostalnih izložbi ulja na platnu i tapiserija u zemlji i inostranstvu, učestvujući, takođe, na više od 850 kolektivnih izložbi i približno 280 likovnih kolonija.
 
Tapiserija, kao specifična slikarska tehnika, čini veliki deo stvaralaštva Gige Đuragića Dileta, ali i nit kojom je povezan sa domaćinom retrospektivne izložbe „O ravnici je reč i slika“ – prestoničkim Domom Vojske Srbije. Galerija Doma JNA decenijama je u svojim programima negovala Bijenale tapiserije ali i kroz svoju redovnu likovnu manifestaciju „NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije“ pružala mogućnost da se umetnici izraze, svako u svom domenu i ovoj tehnici, čime je zbirka postala bogatija za tekstilna ostvarenja. Nit, kojom će se veza i saradnja autora i Doma Vojske Srbije ojačati, prema rečima načelnice Galerije Doma Vojske Srbije Jelene Knežević, svakako je priključivanje jedne od slika Đuragića, izloženih u postavci, bogatom umetničkom fundusu Doma Vojske Srbije.



„Izuzetna nam je čast što će se nakon izložbe u prestoničkom Domu Vojske Srbije jedna od ovih slika naći u našem bogatom umetničkom fundusu, koji svoje bogatstvo baštini još od 1953. godine sa oko 1500 dela likovne i primenjene umetnosti. Pod njegovim okriljem nalaze se dela Save Šumanovića, Jovana Bjelića, Mila Mulunovića, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića i mnogih drugih velikana 20. veka, a ovom spisku zvanično priključujemo  i  Gigu Đuragića Dileta“, rekla je Knežević, dodavši da je deo fundusa Doma Vojske Srbije predstavljen izložbom „Sedam decenija posvećenosti“, a koja je pre samo nekoliko dana otvorena u Galeriji „Nova“ kikindskog Narodnog Muzeja.
 
Mnogobrojni posetioci srdačnim aplauzom pozdravili su autora izložbe Gigu Đuragića Dileta, koji je pozvao prisutne da komuniciraju sa izloženim delima, a koja su nastala tokom pedesetogodišnjeg rada, objašnjavajući da je u svaki od njih ugrađen deo njega, ali i svake osobe, umetnika, sa kojima je komunicirao.
 


„Imao sam sreću da se mnogo družim sa slikarima, književnicima, muzičarima, glumcima i svako od njih je deo sebe ugradio u mene, tako da u mojim delima imate, ne samo  mene, već i sve one umetnike sa kojima sam ja odrastao i sa kojima sam imao kontakt“, rekao je Đuragić.
 
O delima predstavljenim u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, s osvrtom na celokupni rad autora, govorio je likovni kritičar i književnik Dragan Jovanović Danilov, koji je i svečano otvorio izložbu.



„Giga Đuragić Dile je vrhunski kolorista i za njega je slika jedan koloristički događaj, invazija na naša čula, nakon koje tek spoznajemo njegovu ikonografiju. Najlepše je to njegovo umeće da na slici napravi fini, topli štimung, pa čak i kad slika pejzaže oranica pokrivenih snegom. Zbog toga ga možemo nazvati jednom vrstom lirskog, slikarskog muzičara ili slikarskog pesnika“, rekao je Jovanović Danilov, ističući da je o radu Đuragića govorio pristrasno, jer je „pristrasnost jedina tačnost i objektivnost“.
 
Muzičku podlogu svečanom otvaranju izložbe dao je orkestar „Trio Mulić“, koji čine vokalna solistkinja Ivana Mulić, Zoran Janković, solista Tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine i za klavirom, profesor Zoran Mulić.
 
Retrospektivna izložba „O ravnici je reč i slika“ će za posetioce biti otvorena do 31. maja 2024. godine.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Otvaranje izložbe
Pokrivalica