24.05.2024

Otvorena 56. Majska izložba „Geneza”



Pod sloganom „Geneza”, u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd” večeras je otvorena 56. Majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).
 
Postavku, na kojoj su predstavljeni radovi primenjene umetnosti koji kroz različite medije otkrivaju pogled na svet njenih autora, otvorila je doktor istorije umetnosti Dijana Milašinović Marić, predsednica Umetničkog saveta ULUPUDS-a.

U ime Medija centra „Odbrana” prisutne je pozdravila Jelena Knežević, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije, naglasivši izuzetno zadovoljstvo zbog toga što su već drugu godinu domaćini ove prestižne manifestacije koja okuplja vrhunske primenjene umetnike.



„Saradnju sa ULUPUDS-om ostvarili smo još pre nekoliko decenija, odnosno kada je ova galerija nosila naziv Galerija Doma Jugoslovenske narodne armije. Mi imamo jako bogat umetnički fundus sa oko 1.500 dela i naša umetnička zbirka deli se na četiri celine: zbirku slika, zbirku radova na papiru, zbirku skulpture i zbirku primenjene umetnosti, koja je ujedno najmlađa i najmanja. Ono što je zanimljivo je da se u našoj zbirci nalaze radovi umetnika, čija savremena dela možemo videti i na ovogodišnjoj Majskoj izložbi, a koje su oni radili dok su bili na služenju vojnog roka“ - istakla je Knežević govoreći o istorijatu Galerije. 
 


Iskazavši veliko zadovoljstvo saradnjom sa Galerijom Doma Vojske Dejan Babović, arhitekta i član Umetničkog saveta ULUPUDS-a, naglasio je da je u tom prostoru izloženo četrdesetak radova primenjenih umetnika, koji su deo ovogodišnje Majske izložbe, organizovane na još četiri lokacije - u Konaku kneginje Ljubice, Bioskopu „Balkan”, Galeriji „Singidunum” i Studentskom kulturnom centru. Posetioci mogu pogledati dela ukupno 167 autora primenjene umetnosti, a uz njih na ovoj kulturnoj manifestaciji od značaja za Grad Beograd izložena su i dela 17 autora gostujućih projekata.

„Želim uspeh i žiriju koji će 30. maja dodeliti nagrade primenjenim umetnicima u Konaku kneginje Ljubice“ - najavio je Babović.



Otvarajući izložbu dr Dijana Milašinović Marić se, u ime Umetničkog saveta ULUPUDS-a, zahvalila Domu Vojske Srbije na ustupljenom prostoru koji, kako kaže, utiskuje karakter izloženim eksponatima.

„Majska izložba je izuzetno važna za srpske umetnike i primenjenu kulturnu scenu, a sada je prati sjajan katalog, čime se gradi konkretna i temeljna baza primenjenog stvaralaštva, koja nije do sada kako treba urađena. S obzirom da Majska izložba postoji od 1955. i da će iduće godine imati 70 ozbiljnih godina, a da svake godine obuhvata radove od 160 do 200 umetnika, možete izračunati koji je to broj stvaralaca koji su na njoj učestvovali“ - istakla je Milašinović Marić, uz nadu da će ova dela primenjene umetnosti u budućnosti iz galerija, i kod nas, kao što je praksa u svetu, izaći na ulice i nastaviti da žive.
 


Imajući u vidu zastupljenost primenjene umetnosti u svakodnevnom životu, ali i generalno u kulturi, ovogodišnju izložbu posetioci sve do zatvaranja, 15. juna, moći će da sagledaju kao celinu koja daje uvid u najnovije metode umetničkog delovanja u savremenom društvu. Izloženi radovi su iz oblasti arhitekture, keramike, grafičkog dizajna, a obuhvataju i publikacije vezane za teoriju umetnosti. Kao temu postavke umetnici su izabrali genezu, termin koji se prvi put javlja u knjizi „Postanje”, gde označava nastanak, a zatim i razvitak sveta, kao i novo stvaranje materije, vremena i prostora.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Pokrivalica
Otvaranje izložbe