29.05.2024

Predstavljena naučna monografija o urinarnim markerima



Naučna monografija „Urinarni markeri ekspozicije hemijskim kancerogenima – Nove smernice u preventivnoj onkologiji”, autora potpukovnika prof. dr Vladana Radosavljevića, epidemiologa i stručnjaka za bioodbranu i biozaštitu sa Vojne akademije Univerziteta odbrane, predstavljena je danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije.



Prevashodni cilj stvaranja ovog istraživačkog dela je, kako je naveo autor, usmeravanje pažnje ka primordijalnoj prevenciji, koja otkriva osobe bez malignih bolesti ali sa visokim rizikom da od njih obole. U monografiji epidemiolog Radosavljević daje jasne i veoma izvodljive smernice kako otkriti osobe sa visokorizičnim faktorom oboljenja od hemijski indukovanih malignoma, što omogućava da se kod njih na vreme primeni odgovarajući preventivni tretman i time se spasu od oboljevanja. Sažeto opisuje najopasnije hemijske kancerogene, prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, koliko su rasprostranjeni, koliko su im ljudi izloženi i koje maligne bolesti izazivaju. Ono što je za ovo delo, kao i stručnu javnost, najvažnije je da su u njemu tabelarno navedeni urinarni markeri izloženosti hemijskim kancerogenima.
 
Otkrivanje izvora hemijskog kancerogena na jednostavan, brz, neinvazivan, jeftin i veoma tačan način omogućeno je zahvaljujući aparatima koji se prvenstveno koriste u hemiji. Autor Radosavljević je na promociji istakao da sa ovom, svojom četvrtom monografijom ne završava istraživanje i posao, već da je u toku razvoj metodologije koja će omogućiti primenu naučnih otkrića do kojih je došao u praksi.


 
Govoreći o obimnom istraživačkom delu Mirjana Sandić, urednik knjige, naglasila je da je autor obradio 30 najopasnijih hemijskih agenasa, prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije.
- Sažeto su opisani njihova upotreba ili pojava u životnoj sredini, opšta i profesionalna izloženost populacije, absorpcija, distribucija, metabolizam i izlučenje, studija praćenja povećanog rizika malignih bolesti, vrednosti biomarkera. S obzirom da ove hemijske agense nije moguće potpuno eliminisati iz našeg okruženja autor predlaže smernice za pronalaženje efikasnih mera koje bi unapredile njihovo otkrivanje i praćenje u organizmu - naglasila je Sandić. 



Jedna od tri recezenta knjige prof. dr Jelena Mutić, sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, naglasila je da je profesor Radosavljević sažeto opisao svaki od kancerogena, čiji je broj promenjiv, i da ih je nemoguće izbaciti iz naših života, ali da možemo da poboljšamo zdravlje njihovim odstranjivanjem i eliminisanjem izvora, bili oni hrana, profesionalna izloženost ili zagađen vazduh.
- Knjiga je posebno značajna jer su na kraju svakog poglavlja date detaljne reference o svakom kancerogenu. Ovakve knjige i tekstovi su bitni jer i javnosti daju uvid o kakvom problemu se radi - istakla je prof. Mutić. 
 


Drugi recezent prof. dr Aleksandra Buha Đorđević, sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pojasnila je da je zdravlje čoveka proizvod genoma, koji dobijamo na začeću, i ekspozuma. Na prvo, kako kaže, ne možemo uticati, ali na drugo možemo, jer je to stil života, hrana koju jedemo, životna sredina i svi hemijski agensi kojima smo izloženi.



- U tome vidim izuzetnu važnost ove knjige, jer pregledom koji je dr Radosavljević načinio vrlo detaljno smo upućeni koji su to agensi koji u našem organizmu mogu da izazovu karcinom, kako im možemo biti izloženi, koje su to profesije koje su posebno podložne višoj izloženosti štetnim hemikalijama, na koji način možemo da ih detektujemo i, ono što je posebno bitno, kako raditi na prevenciji - rekla je prof. Buha Đorđević i preporučila monografiju svim zdravstvenim profesionalcima da uz njenu pomoć načine savete za pacijente kako da životno okruženje učine što prihvatljivijim.