17.09.2024

Otvoren sajam knjiga u Banja Luci



Medija centar „Odbrana“ na Sajmu knjiga u Banja Luci

Besedom književnika i akademika Milosava Tešića otvoren je 29. Međunarodni sajam knjige „Banja Luka 2024“. Akademik Tešić podsetio je prisutne da je prava književnost u svetu svakolikih zala istinska oaza. Književnost ne sme da prihvati neoliberalno geslo „političke korektnosti“ jer time ostaje na površini stvaralaštva. On je ukazao i na pogubnost zanemarivanja sopstvene književne tradicije i sopstvene kulture, apelujući   na izdavače da koriste ćirilično pismo, podsećajući da je ćirilica potpuno saobražena osobenostima srpskog jezika. Bez toga, književnost ostaje bez literalnog značaja i postaje samo roba na rafu.  



Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić istakla je  jedinstvenu vrednost knjige i čitanja. Sajam knjiga u Banja Luci izrastao je u kulturnu instituciju koja spaja važne pisce i izdavače, rekla je ona, dodavši da je to i prilika da se promoviše čitanje kao ključ za bolje razumevanje sebe i sveta koji nas okružuje. Ona se takođe zahvalila Glasu Srpske na organizovanju Sajma, kao i Ministarstvu kulture Republike Srbije na podršci.



Tema ovogodišnjeg Sajma je sećanje na lik i delo sjajnog književnika Branka Ćopića, kao i predstavljanje produkcije domaćih i stranih izdavača,  uz niz pratećih programa. U taj tematski okvir uklopio se i Medija centar „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije sa svojim izdanjima, pre svega edicijama „Vojna tehnika“ i „Vojno naoružanje“, ali i naslovima kojima čuva sećanje na velike događaje ne tako davne prošlosti, kao što su „Rat izgubljene generacije“, „Bitka na Kajmakčalanu“, „Režiranje humanitarne katastrofe“. Na štandu MCO  izložene su i knjige koje razmatraju ozbiljna geopolitička pitanja, „Nova geopolitika Rusije“ i „Zapadni Balkan u raljama nebezbednosti“, kao i niz drugih izdanja, među kojima posebno mesto zauzima monografija o Milutinu Milankoviću. Ministarka prosvjete i kuluture Republike Srpske Željka Stojičić i izaslanik odbrane Republike Srbije u Federaciji BiH potpukovnik Milan Dulanović posetili su štand Medija centra „Odbrana“ gde su ih urednici upoznali sa novim naslovima vojnog izdavača.  Sajam knjige  tradicionalno se održava u halama Banjalučkog velesajma. Organizator sajma je Glas srpske, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.