18.09.2024

„Ispovesti jugoslovenske moderne” u Poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu



Više od 40 radova na papiru iz Umetničke zbirke Galerije Doma Vojske Srbije u Beogradu čine izložbu „Ispovesti jugoslovenske moderne”, koja je večeras svečano otvorena u Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu. Dela su rađena u tehnikama crteža, akvarela, pastela, gvaša, tempere i pripadaju najznačajnijim autorima 20. veka na jugoslovenskom prostoru.



Posetioce koji su došli da ih pogledaju pozdravio je direktor novosadske Galerije likovne umetnosti, Vladimir Vranjković, napomenuvši da saradnja između tog umetničkog kutka koji nosi ime po Rajku Mamuziću i Galerije Doma Vojske Srbije traje od 2014. godine, kada je započela izložbom sedam umetnika, nazvanom „Paralele, slikarstvo i tapiserije“, i da je više puta bila plodonosna.
- Ova 2024. nam je godina jubileja u kojoj slavimo 50 godina od otvaranja galerije za javnost i istovremeno 110 godina od rođenja kolekcionara Rajka Mamuzića - rekao je direktor Vranjković.



Pred javnošću se, kako je navela načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, Jelena Knežević, nalaze radovi na papiru čuvenih umetnika poput Ljubomira Ljube Ivanovića, Save Šumanovića, Stojana Ćelića, Predraga Peđe Milosavljevića, Mladena Srbinovića, Mila Milunovića, Gabrijela Stupice, Nikole Martinoskog, Zlatka Price.
 - Ova izložba prvi put je prikazana 2015. godine u Galeriji Doma Vojske Srbije, nakon čega je gostovala u narodnim muzejima Pančeva, Vranja, Zrenjanina, Smederevske Palanke kao i u Kulturnom centru Inđija. Umetnička zbirka Galerije Doma Vojske broji oko 1.500 dela likovne i primenjene umetnosti i čine je četiri celine: Zbirka slika, Zbirka radova na papiru, Zbirka skulptura i Zbirka primenjene umetnosti. Radovi na papiru, posle slika, najbrojniji su segment fonda. Kolekcija je formirana na osnovu učešća umetnika na angažovanim izložbama u organizaciji Galerije Doma JNA, samostalnih izložbi, učešća na kolonijama i odsluženju vojnog roka – pojasnila je načelnik Knežević i zahvalila domaćinima koji su omogućili da se ovaj mali deo kolekcije Galerije Doma vojske predstavi novosadskoj publici.



Radovi su nastajali u periodu od jednog veka, tako da zbirka obuhvata gotovo čitav 20. vek, a obiluje i raznolikošću tema: od mrtve prirode, portreta, eksterijera, enterijera, do krajnje angažovanih radova na temu Narodnooslobodilačke borbe i rata.
- Ovde se nalaze i umetnički radovi koji ne spadaju u angažovane, kao što su mrtva priroda ili neki pejzaži, jer ova izložba na jedan način opisuje čitavu našu umetničku zbirku, koja je vrlo jedinstvena zbog toga što su, sem u angažovanoj umetnosti, umetnici imali mogućnosti da se izraze i u različitim tehnikama, ali i različitim temama. Budući da naša galerija pripada Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, vojnici koji su nekada bili na odsluženju vojnog roka, a završili su Fakultet likovnih umetnosti i Fakultet primenjenih umetnosti, mogli su nakon obavezne vojne obuke da realizuju izložbe – pojasnila je Kneževićeva.



Izložbu su organizovali Medija centar „Odbrana”, specijalizovana vojna ustanova Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije i Galerija likovne umetnosti – poklon zbirka Rajka Mamuzića.
Ljubitelji umetnosti postavku mogu pogledati do 15. oktobra 2024. godine, a stručno vođenje kroz nju biće priređeno 2. oktobra u 14 časova.
photoFOTO GALERIJA