20.09.2024

Otvorena izložba „Sa druge strane” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije



U različitim likovnim disciplinama i tehnikama, poput slika, crteža i objekata, kroz 53 rada kreirana je izložba „Sa druge strane”, autorke Snežane Petrović, koja je večeras svečano otvorena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Postavka umetnice, čija dela pripadaju figurativnom nadrealizmu i fantastičnom slikarstvu, prati njeno stvaralaštvo od 2020. do 2024. godine. Ciklus izloženih radova započinje kroki crtežima u formi likovnog dnevnika koji je Petrovićeva vodila tokom kovid karantina 2020. godine i prati tadašnju aktuelnu svetsku situaciju.



Pozdravivši posetioce načelnik Odseka za organizaciju događaja u Domu Vojske Srbije Dragana Marković istakla je da su dve izložbe obeležile ovogodišnju izlagačku sezonu – izložba skulptura Adriane Popović i ova izložba slika Snežane Petrović. Ona je napomenula i da u ovom trenutku još dve izložbe Galerije Doma Vojske žive van naših galerija: „Lubarda – jedna priča“, u Muzeju „21. oktobar“ i Galeriji Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu, kao i pre dva dana otvorena izložba radova na papiru „Ispovesti jugoslovenske moderne“ u Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu.



- Snežanini radovi očigledno, posle ateljea, poprilično brzo nalaze put do najznačajnijih galerija i muzeja sveta, kao i mnogih privatnih kolekcija. To i ne čudi... Jer, biti svoj, smisleno drugačiji, ponuditi jedan likovno zaokruženi svet koji se prepoznaje bez čitanja potpisa vrhunski je domet svakog umetnika – pojasnila je načelnik Marković.
Poželevši dobrodošlicu posetiocima njene samostalne izložbe autorka Snežana Petrović zahvalila je, između ostalih, Galeriji Doma Vojske Srbije na divnoj prilici da se njeni radovi nađu u fantastičnom prostoru Male galerije.



- Većina objekata na izložbi realizovana je od delova prikupljenih na vojnom otpadu uklopljenih u jednu umetničku formu i celinu, tako da se to tematski baš lepo uklopilo u ovaj prostor Doma Vojske Srbije – naglasila je slikarka Snežana Petrović.
Ova umetnica naklonjena je tradicionalnim vrednostima slike, a tradicija je mesto na kome staro sija jednim novim, ali oplemenjenim sjajem, istakao je otvarajući izložbu likovni kritičar i književnik Dragan Jovanović Danilov, podsetivši da je svo slikarstvo Snežane Petrović u kodovima fantastike.



- Kada pogledate njene slike to je jedna specifična ikonografija koju ne možete naći kod nekih drugih umetnika. Ona ne oseća svet paganski, već vrlo jasno, trezveno, sa svešću o onome što slika. Mi ovde zapravo vidimo jedan muzej Snežaninih snova i ove slike su kutije koje ga predstavljaju. Iako su malih dimenzija njeni radovi kriju unutrašnju ogromnost i čuvaju monumentalnost – naglasio je Jovanović Danilov dodavši da su oni Snežanino samoispitivanje, samosagledavanje, samoosvetljavanje putem kojih ona istražuje prostore neke svoje ezoterijske intime.
Izložena dela se, inače, poetikom i likovnošću nastavljaju na prethodna dva autorkina serijala: „Improvizarijum” (2018–2019) i „Mali kabinet misterije” (2019), ali i otvaraju nova pitanja i mogućnosti u njenom umetničkom istraživanju.



Snežana Petrović dosad je realizovala 24 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu i učestvovala na 233 grupne postavke. Zaposlena je kao docent na Katedri za grafiku, Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a za svoj rad dobila je brojna priznanja, poput nagrade „Momo Kapor” za likovnu umetnost za 2023. u Beogradu, Nagrade žirija na 6. Tokijskom međunarodnom trijenalu male grafike 2018. u Japanu i Specijalne i otkupne nagrade žirija na 10. Međunarodnom bijenalu grafike „Premio Acqui 2011” u Italiji. Njeni radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama, ali i nacionalnim galerijama i muzejima u svetu.



Najnoviju izložbu u beogradskom Domu Vojske Srbije publika može pogledati do 19. oktobra.
photoFOTO GALERIJA
videoVIDEO GALERIJA
Otvaranje izložbe „Sa druge strane” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije
Otvaranje izložbe „Sa druge strane” u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije