Magazin „Odbrana“ broj 389



U najnovijem broju „Odbrane“ čitajte o najvažnijim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije tokom septembra.

Nakon rubrike „U fokusu“, koja donosi njihov sažeti prikaz, vašoj pažnji preporučujemo „Stajnu tačku“, posvećenu svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije, na kojoj je u prve oficirske činove promovisano 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Odeljak „Sistem“ otvara bogato ilustrovana reportaža sa Prikaza sposobnosti Vojske Srbije na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, u kojem je učestvovalo više od šest hiljada pripadnika, uz preko dve i po hiljade sredstava naoružanja i vojne opreme i više od pedeset vazduhoplova.
Sledi priča o taktičkoj vežbi specijalnih jedinica „Drina 2024”, održanoj početkom meseca za nama u rejonu planine Gučevo, uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha, a onda i tekst o aktuelnom trenutku Mešovite artiljerijske brigade. Centralna rubrika „Odbrane“ donosi i svojevrsnu retrospektivu različitih vidova obuke koju su tokom meseca za nama kontinuirano prolazili pripadnici Vojske Srbije.

Oktobarski broj Vašeg magazina dužnu pažnju posvećuje jubileju, 125. godišnjici Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane  „Stanislav Binički“, a njegova rubrika „Arsenal“, namenjena prevashodno ljubiteljima vojne tehnike, predstavlja preteču modernih automatskih pušaka, FG 42.

Pišemo i o dva stručna skupa koja je tokom septembra organizovala Vojnomedicinska akademija - 23. Međunarodnom kongresu oftalmologa Srbije i i simpozijumu „Savremeni pristup u organizaciji rada medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara“.

Rubrika „Istorija“ iz pera dr Marijane T. Mraović donosi izuzetno zanimljivu priču o radio-propagandi na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu, a tu je i tekst o Šapcu, jednom od gradova heroja u Velikom ratu, koji je u tom planetarnom sukobu, usled zverstava austorugarske vojske, izgubio više od polovine stanovnika.

Mnogo je razloga da nabavite novi  broj „Odbrane“, magazina koji se čita i čuva. 

Sadržaj broja 389

Naslov članka Rubrika
Sadržaj
Foto komentar
VOJSKA JE PONOS OTADŽBINE
ZASTAVA 2024
125 GODINA SA VAMA
SARADNJA VOJNOG I CIVILNOG ZDRAVSTVA