Vojna služba bezbednosti i vojna policija (1944–2024)



Grupa autora
Tvrdi povez, f. 22×28 cm, 264 str.
Šifra: 111574 • Cena: 1,980,00 • Sa popustom: 1.584,00
 
Vojna služba bezbednosti i vojna policija u periodu omeđenom 1944. i 2024. godinom predstavlja temu kojom se, pored njene važnosti i atraktivnosti, gotovo niko od istoričara do sada nije bavio. Tome je doprinela i činjenica da je rad tih službi dobrim delom prekriven velom tajnosti, a da su izvori na osnovu kojih se rekonstruiše prošlost manjim delom dostupni.

Analizom nekoliko stotina originalnih arhivskih dokumenata i velikog broja ekspertskih intervjua, autori beleže mesto, ulogu vojne bezbednosti i njenih institucija u oružanim snagama, njihove težišne zadatke, organizaciju, formaciju i sistem rukovođenja, od nastanka do današnjih dana. Dobijena saznanja nisu ni apstraktna ni vanvremenska – direktno su uklopljena u ambijent delovanja spoljnjeg i unutrašnjeg neprijatelja, u odnosu na koga su preduzimane mere samozaštite u oružanim snagama i prema kome su delovale službe bezbednosti.

Monografija je nezaobilazna literatura za studente osnovnih studija na vojnim i policijskim akademijama, kao i fakultetima bezbednosti. Sadržaj se preporučuje za dalja istorijska, sociološka i druga istraživanja, te kao zanimljivo štivo onima koje interesuje ova problematika.