20.10.2024

Promocija knjige „Vojna služba bezbednosti i Vojna policija (1944–2024)“



Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u toku drugog sajamskog dana, promovisana je monografija „Vojna služba bezbednosti i vojna policija (1944–2024)”, kojoj je  prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Program je vodio urednik izdanja potpukovnik Vladimir Počuč, a o knjizi su govorili autori dr Todor Petković, general-major u penziji i pukovnik u penziji Blagoje Ljubisavljević, kao i recenzent prof. dr Radomir Milašinović.



Ova, po načinu izrade i kompozicije, pionirska knjiga, objavljena je u ediciji „Monografije” Redakcije „Vojna knjiga” i predstavlja nesumnjiv doprinos u istraživanju sistema bezbednosti na našim prostorima. S jasnom ulogom u razvoju oružanih i vojnopolicijskih snaga u Jugoslaviji, vojna služba bezbednosti dugo ostaje pod velom tajne, jer njena delatnost zahteva isključivanje javnosti. Međutim, sistematičnim radom na arhivskoj građi i realizacijom velikog broja ekspertskih intervjua, autori uspevaju da stečena znanja objedine u jedinstven tekst o ulozi vojne bezbednosti i njenih institucija u oružanim snagama.

U uvodu izlaganja urednik vojnostručne literature u Odeljenju za izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana” potpukovnik Počuč istakao je da se ovaj projekat ne bi mogao realizovati bez inicijative Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije.

„Nije iznenađenje da se tog istraživački zahtevnog posla prihvatilo Udruženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, odnosno starešine koje su profesionalni vek provele u vojnoj službi bezbednosti i vojnoj policiji. Njima su dobro poznate i istorija, organizacija i kadrovska struktura, kao i metodologija rada, te državni, društveni i politički značaj vojne službe bezbednosti.”



Jedan od autora, dr Todor Petković, na početku izlaganja, objasnio je vezu Udruženja i promovisane monografije, koristeći se pretpostavkom da će ova „stu­di­ja pred­sta­vljati ispu­nje­nje de­la du­ga pre­ma svim pripadnicima službi bezbednosti i vojne policije koji su uložili svoje živote u odbrani otadžbine, kao i svima oni­ma ko­ji su, kao pripadnici službe u navedenom istorijskom pe­ri­o­du bra­ni­li i štitili svoju vojsku, državu i na­rod”.

Otkrivajući sadržaj monografije, konsultovanjem istorijskih činjenica o ulozi službe bezbednosti u dejstvima Drugog svetskog rata i posleratnog perioda, general-major u penziji, koji je ceo radni vek proveo u vojnoj službi bezbednosti, priznaje da se određena teorijska koncepcija nije mogla izbeći u pisanju, ali da ova studija, kao zaokružen projekat, čitaocima nudi nov i originalni pristup u analizi geopolitičkih problema iz našeg okruženja.

Pukovnik u penziji Blagoje Ljubisavljević istakao je veliko zadovoljstvo što se promocija održava na dan kada je pre 80 godina oslobođen Beograd, ali i osnovana prva služba bezbednosti. Time je, kako navodi, najavljeno stvaranje nove Jugoslavije, čiju je sudbinu podelila i služba bezbednosti.

Govoreći o poglavljima publikacije, koncipiranih da pruže sliku o istorijskom razvoju organa bezbednosti, podvlači da je periodičnost kao „model u određivanju unutrašnje strukture” knjige, a koja je „proizašla iz značaja pojedinih prelomnih događaja koji su obeležili pojedine delove naše novije istorije, kao i istorije službe bezbednosti i vojne policije”, najbitniji metodološki okvir.



Recezent izdanja prof. dr Radomir Milašinović objašnjava monografiju kao temeljnu, fundamentalnu stvar, na kojoj treba zasnivati sve ono što se mora istraživati.

„O ovoj monografiji možemo pričati sa različitih stanovišta. Ona je pionirski, praktično, rad o nečemu što se događalo. Višeslojna je zbog činjenice jer ima istorijsku i geografsku dimenziju, kao i praktičnu, te valjanu teorijsku osnovu, na bazi čega se stvara jedan mozaik o vremenu i prostoru”, zaključio je prof. dr Radomir Milašinović.
 
photoFOTO GALERIJA