22.10.2024

Promocija knjiga iz edicije „Posebna izdanja“



U sali za promocije na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije promovisane su nove knjige iz edicije „Posebna izdanja.“
O knjigama „Vitezovi cara Uroša“ i „Vek vojnih oznaka u Srbiji 1845-1945“, razgovor sa autorima Boškom Antićem, Petrom Jordanovim i Dušanom Babcem vodila je dr Aleksandra Pećinar, urednik u Redakciji „Vojna knjiga“ Medija centra „Odbrana“.

Publikacija „Vitezovi cara Uroša“ predstavlja svedočanstvo o dejstvima 243. mehanizovane brigade na području Kosova i Metohije. Sastavljena u hronološkom ključu, ova knjiga prati razvoj ljudskih sudbina od očekivanja agresije do njene razorne moći i teških posledica za našu zemlju.

Urednica izdanja dr Aleksandra Pećinar upoznala je slušaoce sa geopolitičkim kontekstom dešavanja u kojima je učestvovao Prištinski korpus Treće armije Vojske Jugoslavije, s primarnim zadatkom da štiti državnu granicu, braneći teritorijalni integritet zemlje.



Boško Antić, kontraadmiral u penziji, kao neposredni učesnik dešavanja odlučio je da iskoristi dokumenta koja je koristio u pripremi ratnog dnevnika generala Pavkovića ne bi li u najboljem svetlu prikazao jedinicu koja je u odlučujućim borbenim dejstvima prevagnula svojim kvalitetima. Najbolji kvalitet, po njegovom mišljenju, jeste dokumentarnost, odnosno svedočanstva učesnika u ratu.



„Knjiga je naziv dobila po caru Urošu koji je glavni grad imao u Nerodimlju, ostavši u senci starijih Nemanjića. Kasarna 243. mehanizovane brigade bila je u blizini njegovog dvorca“, otkrio nam je kontraadmiral Antić.

Autor „Vek vojnih oznaka u Srbiji 1845-1945“, Dušan Babac, dugogodišnji je saradnik Medija centra „Odbrana“ za koji je publikovao knjige s temom učešća srpske vojske u ratovima za oslobođenje 1876-1918. godine. Kroz svoju bibliografiju pokazuje izvrsno znanje o istoriji naših oružanih snaga, a njegova poslednja monografija predstavlja pravi biser za ljubitelje vojne starine i antikvarnih obeležja.



Rekao je da monografija prati stogodišnji period uniformisanja srpske vojske, i da njeno označavanje ima uzore u evropskim zemljama. Delovi uniforme srpske vojske postali su delovi narodne nošnje, i kao deo nacionalnog vizuelnog identiteta postali jedinstveni slučaj u svetu.



Koristeći prevashodno jezik simbola, dr Aleksandra Pećinar, smatra da ova knjiga treba da osvetli neke manje poznate segmente naše istorije, i priču o vojnom označavanju u Srbiji približi mnogim čitaocima koji do sad nisu imali dodirnih tačaka sa ovakvom vrstom prošlosti.

Promocija knjige „Sokolovi polomljenih krila“ realizovana je sigurnim nastupom urednice mr Snežane Đokić, koja nas je podsetila na idejnu zamisao edicije „Svedok“, kojom Medija centar „Odbrana“ nastavlja da razvija „kulturu sećanja“ na velike trenutke savremene istorije.



Uz tezu da je reč o krajnje neobičnoj prozi, knjiga je ujedno i oda žrtvama palim 1999. godine. Potpukovnik Vladimir Počuč, urednik u Redakciji „Vojna knjiga“ čitanjem odabranih delova knjige nastojao je da publici što više približi emotivnu boju događaja o kojima će se tek čitati i razgovarati. 



Tematski se nastavljajući na prethodno promovisano izdanje, usledio je prikaz izdanja u formi kompakt diska „Pali su nepobeđeni“ koji su priredili Dobrila Koprivica i Ivan Krvavac. Na više od 1.100 strana ovo izdanje donosi osnovne informacije o poginulim braniocima otadžbine 1990-1999. godine. U tu svrhu Udruženje porodica palih boraca u ratovima 90-ih godina Republike Srbije kao pokrovitelj ovog istraživanja sačinilo je bazu podataka za 5.775 poginulih pripadnika oružanih snaga.



Dobrila Koprivica kao predsednik Udruženja porodica palih boraca 90-ih godina Republike Srbije otkrila je kome je posvećen rad na ovom projektu.
„&39;Pali su nepobeđeni&39; posvećeno je negovanju uspomena na borce poginule u ratovima od 1990. do 1999. godine, na prostoru bivše Jugoslavije. Onima koji su nesebično dali svoje mlade živote za odbranu svoje otadžbine, za pravdu i slobodu srpskog naroda i drugih naroda koji sa njim žive u prijateljstvu i slozi.“



Saradnik na projektu Ivan Krvavac učestvovao je u izradi baze podataka kao mlad oficir, pomažući Udruženju porodica palih boraca da stvore osnovu za pomoć porodicama palih boraca.



Pukovnik dr Slobodan Đukić, predavač vojne istorije na Vojnoj akademiji, istakao je veliki značaj truda i zalaganja Udruženja porodica palih boraca, koje je uspelo ovim izdanjem da sačuva sećanje na one koji su dali svoje živote za našu zemlju.

 
photoFOTO GALERIJA