23.10.2024

Peti dan 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga



Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Medija centar „Odbrana“ je tokom petog dana 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga zainteresovanoj publici predstavila dva izuzetno značajna izdanja.

Jako važan dokument za sistem odbrane, „Bela knjiga odbrane Republike Srbije“ promovisali su u ime Redakcije „Vojna knjiga“ potpukovnik Vladimir Počuč, u ime grupe priređivača pukovnik dr Dejan Stojković,  načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane, a razgovoru o knjizi prisustvovali su potpukovnik u penziji Blažo Radović i prof. dr Stanislav Stojanović, dugogodišnji nastavnik na Vojnoj akademiji i naučni radnik Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane.

Potpukovnik Vladimir Počuč naveo je da su izvesne promene u strategijskom okruženju naše zemlje od objavljivanja prethodne „Bele knjige odbrane” 2011. godine do danas, kao i rezultati ostvareni u tom periodu, uslovili potrebu da se publikuje nov dokument, koji će najširoj domaćoj i svetskoj javnosti prikazati stanje i projekcije razvoja u oblasti odbrane Republike Srbije. Odrednica „bela” upućuje na činjenicu da su svi njeni sadržaji objektivni i verodostojni, a dostupni javnosti.



Govoreći o sadržajima i dometima „Bele knjige odbrane Republike Srbije“ pukovnik Stojković je istakao da je ovo vreme pravo za objavljivanje novog strateškog dokumenta, koji će na otvoren i transparentan način prikazati osnovna opredeljenja politike odbrane i osnovna dostignuća sistema odbrane.

„Kada je reč o politici odbrane, u &39;Beloj knjizi&39; je istaknuto opredeljenje da Republika Srbija teži da očuva svoju slobodu, nezavisnost, teritorijalnu celovitost i bezbednost svojih građana. Međutim, pored brige za bezbednost svojih građana, Republika Srbija je opredeljena da doprinosi miru i stabilnosti kako u regionu, tako i u svetu. Iako je u aktuelnom geopolitičkom kontekstu vojna neutralnost jedna upitna kategorija, Republika Srbija ostaje čvrsto opredeljena da bude vojno neutralna zemlja“, naglasio je pukovnik Stojković.



Izazove u fazi izrade dokumenta, potpukovnik u penziji Blažo Radović, objedinio je kroz četiri ključne oblasti, kao što su kratak rok za izradu, ograničeni obim dokumenta, fokusiranost na sistem odbrane, i bezbednosna senzitivnost, iako je timu priređivača data puna sloboda u smislu forme i sadržaja dokumenta.



Profesor dr Stanislav Stojanović, kao nekadašnji pripadnik Uprave za strategijsko planiranje ukazao je na simbolički značaj Bele knjige odbrane Republike Srbije, zaključujući da je ona uvedena u praksu evropskih država uporedo sa procesima koji su se odvijali na Starom kontinentu, a koji su imali za cilj stvaranje nove antiratne bezbednosne vizije evropskog prostora.



Nakon promocije „Bele knjige odbrane Republike Srbije“ usledila je promocija novog izdanja u okviru edicije „Monografije“, „Srpski top-kralj bojišta“.



Priču o osvajanju domaće proizvodnje artiljerijskog naoružanja od početka Prvog srpskog ustanka do bitke na Slivnici, približala nam je urednica izdanja Mirjana Sandić, pored koje su u sali za promocije štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali autor Branko Bogdanović i recenzent Milić Milićević.



Uokviravajući koncepciju monografije oko odrednice „kontinuitet“, recenzent Milićević podsetio nas je da su Napoleonovi ratovi, iako su, po nekim analitičarima, vođeni staromodnim načinom, ipak dobijani topovima. Još od Prvog srpskog ustanka ustaničke vođe su shvatile neophodnost domaće proizvodnje artiljerijskog naoružanja, a prvi ozbiljniji korak u tom pravcu vezuje se za 1837. godinu, u vreme vladavine kneza Miloša. Usledilo je, zatim, otvaranje kragujevačke topolivnice, čiji je rad najavio industrijski preobražaj tada kneževine Srbije.



U svom iscrpnom izlaganju dugogodišnji saradnik Medija centar „Odbrana“ Bogdan Bogdanović je pored sumiranja istorijske pozadine knjige, otkrivajući nam da je u izradi srpskog topa umnogome uticao i inostrani faktor, uspeo da definiše šta ga je navelo da napiše ovu knjigu.



„Ne zaboravimo da je kod nas artiljerija podignuta na nivo mita. Svi smo učili, od rane mladosti, da je Prvi srpski ustanak započet drvenim topovima, što je jedna od velikih zabluda. Međutim, ono što nije zabluda činjenica je koliko je Srbija cenila top. Prva odlikovanja i prva kruna u ovoj zemlji izliveni su od topa, te je top postao simbol naše državnosti“, izjavio je autor Bogdan Bogdanović.
 
photoFOTO GALERIJA