24.10.2024

Izdanja edicije „Medicina“ na beogradskom sajmu knjiga



Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u okviru promotivnog programa „Medija centra „Odbrana“ danas su promovisana nova izdanja iz edicije „Medicina.“

Uz prisustvo rukovodećeg kadra sa Vojnomedicinske akademije, a uz stručno vođenje Mirjane Sandić, urednice iz Redakcije „Vojna knjiga“ Medija centra „Odbrana“, zainteresovanom krugu javnosti prezentovan je nastavno-naučni sadržaj za potrebe vojnog školstva, ali i knjiga „Lekovito bilje u službi zdravlja“, koju potpisuju Vesna Kilibarda, Silvija Dobrić i Vanja Tadić.

U autorskom predgovoru knjige „Lekovito bilje u službi zdravlja“ konstantovana je globalna potreba da se korišćenjem plodova prirode sprovodi medicinska nega i lečenje, ali i savremeni trend da se društvo, usled zamora i nemogućnosti u korišćenju sintetskih lekova vraća fitoterapiji. Knjiga je tematski podeljena na opšti i specijalni deo, na istorijat, razvoj i zakonsku proceduru, sa jedne, i na informacije o lekovitim biljkama i preparatima, sa druge strane. Recenzent dr Sofija Đorđević, mišljenja je da ovo izdanje predstavlja pregled najnovijih podataka iz oblasti fitoterapije, izvršen u skladu sa preporukama međunarodnih zdravstvenih organizacija.

Mirjana Sandić podsetila je da se među prvima koji je pisao o lečenju lekovitim biljama navodi ime Vase Pelagića, sredinom 19. veka, a da njegovo zanimanje za ovu granu medicine, u 20. veku, svojim radom produžava prof. dr akademik Jovan Tucakov. Sumirajući osnovnu poruku ove knjige zaključila je da je knjiga „Lekovite bilje u službi zdravlja“ jedno od prvih izdanja u našem veku dostojno da nastavi put velikih dela.



Autorka dr Vesna Kilibarda, profesorka na Medicinskom fakultetu VMA, iznela je koji kvaliteti ovo izdanje izdvajaju od drugih:
„To je način na koji smo prikazali ove biljke, odnosno lekovite biljne sirovine koje su upotrebljene i najčešće korišćene. Nismo se držali narodnih predanja i verovanja, koliko smo se oslonili na one monografije koje je dala Evropska agencija za lekove, i ono što je potvrđeno kliničkim studijama“, pojasnila je dr Kilibarda, dodajući da je opisano 180 biljaka, koje su registrovane ili kao biljni lekovi ili kao tradicionalni biljni lekovi.



Drugi potpisani autor, prof. dr Silvija Dobrić otkrila je da poreklo ove monografije leži u udžbeniku koji su profesori Medicinskog fakulteta VMA koristili za predavanja studentima na osnovnim studijama, u okviru izbornog predmeta „Fitoterapija.“



Vanja Tadić, ispred Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ rekla je da su u knjizi popisane mnoge biljne droge, koje iako se tradicionalno primenjuju nemaju zvanične monografije. Ona je istakla da su sve ove biljke pomenute zato što se nalaze u čajnim mešavinama u okviru proizvodnog programa Instituta za proučavanje lekovitog bilja, sa potvrđenom i tradicionalnom, bezbednosnom primenom. 



Priručnici za potrebe Medicinskog fakulteta VMA i Univerziteta odbrane, „Otorinolaringologija sa maksilofacijalnom hirurgijom“, „Praktikum iz urologije“, „Atlas tromboembolijske bolesti pluća“ i „Video-asistirana torakoskopska hirurgija (VATS)“, namenjeni, prevashodno, studentima na osnovnim i specijalističkim studijama medicine, promovisani su u okviru razgovora koji je urednica Mirjana Sandić vodila sa dekanom Medicinskog fakulteta VMA prof. dr Sonjom Marjanovićem, prof. dr pukovnikom Milankom Milojevićem,  prof. dr pukovnikom Nebojšom Marićem, prof. dr pukovnikom Zoranom Jovićem, kao i prof. dr Vladimirom Bančevićem.

Monografija „Medicinski fakultet VMA UO – prvih 15 godina“ predstavlja jedinstvenu analizu dosadašnjeg razvoja i delovanja ove uskospecijalizovane ustanove, koja je školovanjem kadeta za oficirski i medicinski poziv postala prepoznata u sistemu odbrane.



Dekan ove ustanove, prof. dr Sonja Marjanović u uvodu publikacije napisala je da se nastanak i razvoj Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane ne može odvojiti od Vojnomedicinske akademije, i da još od formiranja prve Centralne vojne bolnice započinje školovanje sanitetskog kadra.



Pukovnik dr Milanko Milojević, načelnik Klinike za ORL VMA i vanredni profesor  na Medicinskom fakultetu VMA izrazivši nadu u dobar prijem udžbenika „Otorinolaringologija sa maksilofacijalnom hirurgijom“ izjavio je da je on prevashodno namenjen studentima medicine na Medicinskom fakultet VMA Univerziteta odbrane, ali i svim drugim studentima medicinskih fakulteta u Republici Srbiji, jer predstavlja dobru osnovu za usavršavanje u ovoj oblasti.



Zahvalivši se na pozivu za učešće na ovoj promociji, prof. dr pukovnik Zoran Jović, načelnik Klinike za kardiologiju VMA rekao je da „Atlas tromboembolijske bolesti pluća“ predstavlja jedinstveno izdanje ne samo na našim prostorima, već i u svetu, budući da je 31 najteži pacijent sa akutnom i hroničnom formom tromboembolijske bolesti pluća uspešno lečen na VMA.



Profesor dr Vladimir Bančević iskazao je čast što ima priliku da govori pred mnogobrojnom publikom, ali i da je u prethodnom periodu sarađivao sa Redakcijom „Vojna knjiga“ Medija centra „Odbrana.“ On je izjavio da je u „Praktikumu iz urologije“ pokušao da studentima omogući da lakše i brže, na savremen način, savladaju tematski sadržaj koji ih očekuje u radu na klinikama opšte prakse.



Pukovnik dr Nebojša Marić, profesor na Medicinskom fakultetu VMA i načelnik Odeljenja za grudnu hirurgiju Klinike za grudnu i kardijalnu hirurgiju VMA istakao je da je privilegija da se u našoj zemlji radi video-invazivna grudna hirurgija, posebno u ustanovi kao što je Vojnomedicinska akademija. On je dodao da je sa hirurškog aspekta vrlo teško sakupljeni materijal sublimirati u usku formu, ali veruje da je čitaocima pružio konkretne i praktične savete u ovoj oblasti.
photoFOTO GALERIJA