25.10.2024

Promocije Medija centra „Odbrana“ tokom sedmog dana beogradskog sajma knjiga



Medija centar „Odbrana“ je tokom sedmog sajamskog dana na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iskoristila priliku da okupljenim ljubiteljima vojne knjige promoviše nova izdanja iz edicija „Vojna tehnika“ i „Monografije“.

U prvom bloku promotivnog programa o knjizi „Savremeni strateški bombarderi sa naoružanjem“ i katalogu „Kraljevsko vazduhoplovstvo 1912-1940“ govorili su urednici iz Redakcije „Vojna knjiga“, potpukovnik Vladimir Počuč i mr Snežana Đokić, uz autore Dragana Cvetković i Ivanu Cvetković, kao i Dragana Šalera.

Delo „Savremeni strateški bombarderi sa naoružanjem“, namenjeno široj čitalačkoj publici, obuhvata najinteresantniju kategoriju aviona jednog vojnog arsenala, koji predstavljaju centralni stub odbrambene strategije mnogih vojski sveta. Reč je o letelicama u senci, sposobnim da nose, odnosno transportuju i lansiraju, širok spektar naoružanja, uključujući i konvencionalno naoružanje i ubojna sredstva sa nuklearnim bojevim glavama. One imaju proširenu autonomiju, značajnu nosivost i opremljene su naprednim sistemima navigacije i naoružanja, pa mogu delovati samostalno ili u koordinaciji sa drugim snagama, izvodeći precizne udare u misijama odvraćanja i prinude.



Profesor dr Dragan Cvetković istakao je da se strateški bombarderi ponovo vraćaju u žižu interesovanja, ukazujući na njihovu speficičnost, kako u pogledu funkcionisanja, tako i u pogledu projektovanja, budući da je njihov osnovni zadatak da duboko zađu u neprijateljsku teritoriju, uništavajući infrastrukturu.



Namenjen kolekcionarima i zaljubljenicima u vojnu tehniku, katalog „Kraljevsko vazduhoplovstvo 1912-1940“, autora Dragana Šalera, nudi vešto sačinjenu kolekciju od 25 postera, crteža aviona koji su korišćeni od kraljevine Srbije do kraljevine Jugoslavije. Autor je iz niza različitih vazduhoplova odabrao da predstavi najznačajnije i najzanimljivije modele, kao i one koje je po licenci proizvodila vazduhoplovna industrija kraljevine Jugoslavije.



Urednik ovog kataloga Snežana Đokić je u svom uvodnom izlaganju istakla da je autor, koristivši se svojim ličnim interesovanjima, uspeo da od pasije napravi jedinstveno delo koje se preporučuje zaljubljenicima u ratno vazduhoplovstvo.



Autor Dragan Šaler, komentarišući istorijske epizode koje stoje iza nacrtanih modela, prisutnoj publici je na uzbudljiv i interesantan način ispričao priču o sudbinama ljudi i aparatima kojima su upravljali, a koji su ga inspirisali da putem slika javnosti približi pomalo i zaboravljene produkte naše vojne industrije.

U drugom bloku programa prezentovan je katalog Galerije Doma Vojske Srbije „Sedam decenija posvećenosti“, koji pokriva vremenski period od 1953. do 2023. godine. U promociji su učestvovali mr Snežana Đokić iz Redakcije „Vojna knjiga“, dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i Jelena Knežević, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije,  muzejski savetnik, ujedno autorka ove publikacije.

Izdanje Medija centra „Odbrana“ naročito će privući ljubitelje umetnosti koji su posećivali Galeriju Doma Vojske Srbije. Katalog prati istoimenu izložbu kojom je obeleženo 70 godina trajanja ove institucije, koja zauzima značajno mesto u oblikovanju umetničkog izraza i tako uspostavlja interakciju između umetnika i publike. Kroz prikaz svoje umetničke zbirke, Galerija je i kompleksan odraz kulturno – istorijskih prilika koje su rezultovale njenim diskontinuitetima, ali i pozitivnim promenama.



Snežana Đokić je sagovornike najavila kratkim rezimom knjige, koji obuhvata istorijat Galerije, njenu umetničku zbirku, i katalog reprodukovanih dela iz zbirke.



Recenzent publikacije, dr Marijana Mraović istakla je da ova knjiga predstavlja deo diptiha, uz impresivnu i stručno pripremljenu izložbenu postavku, koja je priređena u Domu Vojske Srbije, sredinom decembra prošle godine.



„Katalog, kao i sama izložbena postavka, predstavljaju svojevrsno svedočanstvo istorijata, kontinuiteta, tradicije i značaja Galerije i galerijskog fonda za likovni život prestonice. Suštinski, katalog je mnogo više od toga: možemo reći da je to prvi i jedini sveobuhvatni prikaz istorijata Galerije Doma Vojske Srbije u rangu monografije“, zaključila je dr Mraović.



Autorka Jelena Knežević, uz zahvalnost na velikom odzivu publike, pored iscrpno pruženih informacija o razvoju galerijskog prostora Doma Vojske Srbije, iskoristila je priliku da napomene da je ovo treća publikacija koja se bavi izlagačkom delatnošću Doma Vojske, a da je prva objavljena 1968. godine, u znak obeležavanja petnaestogodišnjice rada, tada Doma JNA.
photoFOTO GALERIJA