26.10.2024

Sadržajan dan na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije



Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske, a tokom osmog sajamskog dana, Medija centar „Odbrana“ je publici predstavila knjige, od kojih su neke dobile i svoje treće izdanje.
 
Prethodno je štand posetio Patrijarh srpski Porfirije kome su izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana“ prezentovali potpukovnik Vladimir Počuč i mr Snežana Đokić iz Redakcije „Vojna knjiga“. 



Medija centar „Odbrana“ kao jedna od organizacionih celina Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, uspela je da edicijom „Ratnik“ događaje iz naše bliske prošlosti upotpuni svedočanstvima neposrednih učesnika. U njih ulaze i knjige „Bitka na Košarama“ i „Bitka za Paštrik“, priređivača Radenka Mutavdžića, bivšeg glavnog i odgovornog urednika magazina „Odbrana“, pored kojeg su na današnjoj promociji govorili urednik iz Redakcije „Vojna knjiga“ Mirjana Sandić i general u penziji, Stojan Konjikovac, učesnik u bici za Paštrik. 

Dva projekta, bazirana na principu prenesenog iskustva s terena, okupila su slojeve vojničke strukture, od rukovodećeg do izvršnog elementa, konkretizujući šta je stajalo iza vojničke naredbe „Nema nazad, iza je Srbija“. Nedvosmisleno i jasno, izjave učesnika podsećaju nas u kojoj meri je potrebno založiti pojedinca kako bi se odbranila otadžbina. 



Iznoseći sadržaj u kratkim crtama, Mirjana Sandić kaže da je u knjizi „Bitka za Košare“ zabeleženo 35 izjava pripadnika 53. graničnog bataljona, 125. motorizovane brigade i 63. padobranske brigade, o dešavanjima u kojima je živote izgubilo 108 ljudi, dok su u knjizi „Bitka za Paštrik“ objavljene izjave 18 pripadnika 549. motorizovane brigade, 55. graničnog bataljona i drugih delova jedinica Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, posvećene uspomeni na 87 izgubljenih života.



Priređivač zapisa Radenko Mutavdžić, kao nekadašnji rukovodilac u Medija centra „Odbrana“, otkrio je koji su razlozi stajali iza pokretanja edicije „Ratnik“ u kojoj su se našle knjige „Bitka za Košare“ i „Bitka za Paštrik“:
„Ediciju &39;Ratnik&39; u okviru vojnog izdavaštva pokrenuli smo iz dva razloga: zbog istine i zbog istorije; zbog istine, jer se o događajima na Kosovu i Metohiji i suprotstavljanju NATO agresiji 1999. godine jedno vreme ćutalo, a ne treba da se ćuti. I zbog istorije, jer herojska odbrana Srbije i Kosova i Metohije, posebno na Košarama i Paštriku ulazi u red istorijskih bitaka za slobodu Srbije, koje će, verujem, istorija pamtiti i pominjati, kako zbog herojstva i žrtve onih koji su se tamo borili i ginuli za Srbiju, tako i zbog globalno-istorijskog konteksta u kome svedočimo i danas“, naglasio je Radenko Mutavdžić. 



General u penziji, Stojan Konjikovac, koji je u borbi za Paštrik obavljao dužnost komandanta Isturenog komandnog mesta u Šeh mahali, kod sela Planeje, istakao je načelo odgovornosti kao glavno načelo kojim se treba rukovoditi, ne bi li se sačuvala uspomena na hrabre vojnike koji su dali život za otadžbinu:
„Velika je odgovornost svih nas učesnika ovih borbenih dejstava, kako bi predstavili i informisali javnost o događajima koji su se u tom vremenu zbili, i da ostavimo određene tragove o tim događajima, u pisanom i elektronskom obliku, jer to ima poseban značaj i za istorijsku nauku“, rekao je general Konjikovac. 



Nakon potresnih kazivanja s kraja prethodnog veka, upriličen je promotivan program knjiga koje nije izdao Medija centar „Odbrana“ ali koje su zbog slične tematske prirode bile predstavljene na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.



Dve publikacije, „Ničiji heroji Jadranskog mora“ i „63. padobranska brigada – moderni srpski vitezovi“ prezentovane su u duhu monografija koje imaju jasnu cilj i svrhu, u odbrani časti vojničkog poziva i promovisanja istog. 



O zborniku radova „Ničiji heroji Jadranskog mora“, objavljenom pod pokroviteljstvom Udruženja veterana ratne mornarice, govorio je general-potpukovnik u penziji Radovan Tomanović koji je u svom govoru naznačio važnost dijaloga o dejstvima jugoslovenske ratne mornarnice u prelomnim godinama za nestanak druge Jugoslavije.  





Knjiga namenjena dečjem uzrastu, „63. padobranska brigada – moderni srpski vitezovi“, predstavljena je od generala u penziji Jelesija Radivojevića i pukovnika u penziji Saše Stevanovića, kao i autora Aleksandra Miljevića, koji su se saglasili da je od neocenjivog značaja za naš sistem vrednosti da u padobrancima specijalne brigade pokušamo da pronađemo heroje našeg doba.





Roman „Da se ne pozdravljamo“, Saše Šajkića, penzionisanog zastavnika Vojske Srbije, čije izdanje ne potpisuje urednički kolegijum Medija centra „Odbrana“, ali je zbog tematike o kojoj svedoči i publike kojoj je posvećeno, kako kaže potpukovnik Vladimir Počuč, urednik vojnostručne literature, sa zadovoljstvom predstavljeno javnosti. Pored autora i urednika, reč je imao i pukovnik u penziji Miodrag Kapor iz Udruženja veterana 72. specijalne brigade.
photoFOTO GALERIJA