26.03.2014

Predstavljena knjiga "Vazdušni rat nad Srbijom 1999"



U svečanoj sali Doma Vojske Srbije predstavljena je knjiga „Vazdušni rat nad Srbijom 1999” dr Bojana Dimitrijevića i general-majora Jovice Draganića, čime je na još jedan način obeleženo 15 godina od NATO agresije na našu zemlju. Promociji su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić sa saradnicima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, pripadnici jedinica ViPVO i drugi.

O knjizi koja obiluje brojnim fotografijama, ilustracijama i svedočanstvima o ratu 19 zemalja NATO protiv Srbije, govorili su direktor Instituta za savremenu istoriju dr Momčilo Pavlović, vojnopolitički komentator „Politike“ Miroslav Lazanski i autori.
Ističući da je knjiga o vazdušnim bitkama nad Srbijom, vođenim tokom 78 dana NATO bombardovanja plod višegodišnje saradnje dvojice autora, istoričara zaljubljenog u vazduhoplovstvo i generala ViPVO zaljubljenog u istoriju, direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković je, pozdravljajući prisutne, rekao da drugo izdanje te knjige predstavlja nastavak saradnje vojne izdavačke kuće sa Institutom za savremenu istoriju.

- Izdavanjem i promocijom drugog, dopunjenog izdanja knjige koju je, još pre nekoliko godina objavio Institut za savremenu istoriju, želeli smo da damo doprinos obeležavanju 15 godina od NATO agresije na Srbiju. U narednom periodu Medija centar „Odbrana“ objaviće još nekoliko naslova kojima ćemo obeležiti značajne datume iz naše prošlosti, prvenstveno povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata - rekao je potpukovnik Marković.

Naglašavajući da knjiga „Vazdušni rat nad Srbijom 1999” predstavlja detaljnu ratnu studiju, ne samo o zbivanjima nad nebom Srbije tokom 78 vatrenih dana i noći, već i specifičan pogled u nedavnu istorijsko-političku prošlost na ovim prostorima, pa i razloge raspada nekadašnje Jugoslavije, direktor Instituta za savremenu istoriju dr Momčilo Pavlović je rekao da je napad na Srbiju pripreman mnogo pre njegove realizacije.

- Zahvaljujući velikom broju originalnih dokumenata, koje su autori sabrali u ovoj monografiji, predstavljen je potpuno novi pogled na ovaj rat. Dovoljna istorijska distanca omogućila je autorima poziciju objektivnijeg sagledavanja jednog atipičnog sukoba sa izrazitom tehnološkom disproporcijom protivnika, u uslovima potpunog borbenog okruženja vojno inferiornije strane. Bez obzira na neuobičajeno kratku distancu za donošenje objektivne naučne ocene i predstavljanje istorijskih događaja, autori se nisu libili da daju svoj pogled na događaje koji su krajem devedesetih godina potresali ne samo prostor nekadašnje Jugoslavije i Balkana, već i šireg, evropskog regiona, pa i sveta. Razaranje Jugoslavije i kasnije bombardovanje Srbije imalo je, i ima, nesagledive istorijske posledice. Autori su dali iscrpnu sliku ne samo bombardovanja srpskih gradova koje je trajalo 78 dana, već i događaja koji su prethodili vazdušnoj borbi nad Srbijom - istakao je dr Momčilo Pavlović.

Veoma pohvalno o knjizi je govorio i Miroslav Lazanski, koji je preporučio knjigu svim ljubiteljima zanimljivog štiva, kako vojnog, tako i istorijskog.

- Knjiga predstavlja ratnu studiju događaja koji je obeležio kraj 20. veka. Analizu efekata bombardovanja i vazdušnih borbi nad Srbijom, NATO stratezi su izvršili mnogo pre no što su to učinili naši vojni stručnjaci. Ova knjiga predstavlja iscrpan, stručan, ali istovremeno i veoma zanimljiv prilog toj analizi. Mnogo toga je sada jasnije, mnogo toga razumljivije i lakše za objašnjenje. U knjizi su izneti konkretni dokazi o stotinama ponovljenih manevara, o bezbrojnim maskiranjima, o uspelim bitkama Davida i neuspesima Golijata... Autori su propratili svaki napad na Srbiju, svaki ulazak aviona u naš vazdušni prostor, ali su dali detaljan prikaz i dejstava NATO avijacije u Bosni i Hercegovini četiri godine ranije. Prikazali su promenu ponašanja napadača, argumentovano dokazali gubitak početne arogancije napadača i kasniji strah od svakog napada. Onome ko pročita ovu knjigu postaće definitivno jasno zbog čega NATO piloti, već posle nekoliko prvih dana agresije, nisu bili sigurni da će se iz napada na Srbiju vratiti u baze – rekao je Lazanski.

Ističući da im je namera bila da što vernije, gotovo iz sata u sat, prikažu 78 dana vazdušnih borbi nad Srbijom, autori su istakli i neke semantičke, pojmovne, pa i doktrinarne teškoće s kojima su se susreli u radu na knjizi.

- Ako nismo uvek znali da li je bila reč o agresiji, vazdušnom napadu, intervenciji, operaciji, ako nismo mogli da podvučemo jasnu granicu oko toga da li je reč o ratu, ili ne, ni jednog trenutka se nismo dvoumili kad smo opisivali patriotizam, hrabrost, upornost i stručnost naših snaga - rekao je general-major Jovica Draganić i sam učesnik u odbrani od agresije. - Držali smo se činjenica, o gotovo svakom avionu i napadu smo dali podatke, koristili smo i naše i strane izvore, neke podatke objavili prvi put. Pokazali smo kako se povećavao broj ciljeva, kako je početna arogancija prerasla u bes, a zatim i u brigu, pa i sumnju napadača u uspeh agresije. Umesto na početku proklamovanih vojnih ciljeva, protivnik se obrušio na civilne ciljeve, elektroenergetska postrojenja, bolnice, trgove, stambene zgrade... Uporedo s njihovim besom, rastao je i naš otpor, povećavala se spremnost snaga ViPVO na otpor - svedoči general-major Draganić.

Dr Bojan Dimitrijević je istakao da „takav rat najverovatnije više nikada neće da se ponovi ne samo nad vazdušnim prostorom Srbije, već, s obzirom na rezultat, nigde drugde“.

- Vazdušna premoć napadača bila je neuporediva i nezabeležena do tada. Ali, ciljevi koje su postavili, nisu ostvareni. Nije uništena vojna sila Srbije i SR Jugoslavije, Srbija nije bačena na kolena, danas smo, opet, kao posle Prvog i Drugog svetskog rata, na istoj strani. Nismo neprijatelji, ni protivnici - rekao je dr Bojan Dimitrijević na današnjem predstavljanju knjige „Vazdušni rat nad Srbijom 1999”.
photoFOTO GALERIJA