19.09.2014

Promocija knjige "Braća po oružju (1914-1918)"



U Domu Vojske Srbije predstavljena je knjiga publiciste Branka Bogdanovića „Braća po oružju“ na ruskom jeziku, objavljena povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Pred nekoliko desetina poštovalaca istorije i oružja, o knjizi u kojoj je na dokumentovan način opisan nivo opremljenosti srpske i ruske vojske u Velikom ratu, su govorili Georgij Vedenskij, recenzent i kustos Muzeja zapovednika u Carskom selu i Muzeja Prvog svetskog rata u Sankt Peterburgu, Miroslav Lazanski počasni predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije i autor.

Na osnovu arhivske građe iz institucija u zemlji i inostranstvu i memoarske građe uglavnom stranih učesnika rata u Srbiji i na Solunskom frontu, Bogdanović je prikazao neistražene aspekte Sarajevskog atentata i političkih aktivnosti koje su usledile i potrajale sve do objave rata Srbiji.

Posebnu pažnju autor je, kao vrstan poznavalac naoružanja iz Prvog svetskog rata, posvetio upravo opremi i oružju kojim je srpska vojska izvojevala blistave pobede u prvim okršajima s austrougarskim armijama. Detaljan prikaz misija za odbranu Beograda i operacija u Srbiji i na Solunskom frontu, u kojima su učestvovali ruski, britanski i francuski artiljerci, mornari i vojnici ukazuje da su Srbiju iskreno voleli obični ljudi i Rusije i zapadnih saveznika, koji su rame uz rame sa srpskim vojnicima učestovali u ratnoj epopeji od 1914. do 1918. godine i postali svojevrsna „braća po oružju“.
photoFOTO GALERIJA