20.09.2014

Zatvaranje izložbe "Danica Jovanović (1886-1914)"



Danas je poslednji dan izložbe „Danica Jovanović (1886-1914)“, koja je gostovala mesec dana u Velikoj galeriji Doma Vojske. U okviru zatvaranja, a kao i svake subote u toku trajanja izložbe, održan je prateći program – dečija radionica, stručno vođenje i ovog puta projekcija dva dokumentarna filma posvećena velikoj slikarki koja je stradala u Prvom svetskom ratu, pre nego što je rat zaista i počeo. Da bi sve teklo i bolje nego što je bilo predviđeno tu je bila je kustos „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ Jasmina Jakšić Subić.

Publika je bila u prilici da, pored izloženih eksponata, sagleda život i stvaralaštvo Danice Jovanović na još jedan način – putem dokumentarnih filmova. Prvi film „Jedna slika, jedna priča“ posvećen je jednom delu iz slikarkinog opusa, slici „Glava Ciganke“. Scenarista i voditelj filma je Tijana Palkovljević, a dokumentarac je nastao u produkcija RTS. Druga emisija je preuzeta sa Novosadske televizije, a ostvarena je kao razgovor voditeljke Smiljke Seljin i dr Jasne Jovanov, upravnice galerije „Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“.

Ove subote na radionici „Zaista vredni u crtanju“ učestvovalo je pedesetak učenika OŠ „Braća Grulović“ iz Beške, slikarkinog rodnog grada. Njihova remek-dela takođe su se našla na zidu galerije, zajedno sa crtežima od prethodnih nedelja. Malim Beščanima je današnja radionica bila tek uvod u proslavu obeležavanja Daničinih dana, koji će se održati u Beški sledeće nedelje.

photoFOTO GALERIJA