23.10.2012

Trećeg dana sajma predstavljena knjiga „Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo 1942-1992“



Na štandu izdavačke kuće Medija centra „Odbrana“ trećeg dana sajma svoju knjigu „Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo 1942-1992“ posetiocima je, kroz razgovor sa Draganom Marković, glavnom urednicom izdavačke delatnosti Medija centra, predstavio autor dr Bojan Dimitrijević.

Istorija vazduhoplovstva je i istorija jedne zemlje. Knjiga je objavljena u suizdavaštvu sa „Institutom za savremenu istoriju“ i predstavlja iscrpan pregled svih značajnih datuma, događaja, tipova aviona i, pre svega, ljudi koji u kontinuitetu određuju istoriju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

„Ja sam dao sintezu tih događaja, kritički sud. To je sud istoričara, a ne čoveka koji se bavi vazduhoplovstvom. Knjiga dotiče različite istorijske epohe. Meni su lično u opisivanju najdraže bile pedesete godine – kada je Titova Jugoslavija dobila američku vojnu pomoć. Dobijajući novu tehniku i školujući se po višim standardrima, vojska je počela da diše punim plućima i leti daleko dinamičnije“, otrkiva Dimitrijević najslavnije trenutke sa stranica svoje knjige.

U pitanju je treće izdanje knjige, što je veliki, ali i očekivani uspeh, budući da kod čitalaca postoji stalna fascinacija avionima  i interesovanje za vazduhoplovnu tematiku.

„Obrnuto srazmerno krizi u kojoj se vojno vazduhoplovstvo danas nalazi, stoji predanost publike koja voli avijaciju i pažnja koju izaziva ne samo tehnička strana vazduhoplovstva, već i pisana reč o njoj. Stoga, zahvaljujući vernim čitaocima, vazduhoplovstvu sigurno predstoji svetla budućnost“, zaključuje dr Bojan Dimitrijević.

photoFOTO GALERIJA