17.12.2014

U Domu Vojske Srbije promovisana edicija "Srbija 1914-1918."



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je predstavljena edicija „Srbija 1914-1918.“, grupe autora, priređena u čast obeležavanja stogodišnjice Velikog rata.

Ediciju, koja je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine, predstavili su zamenik v. d. direktora RTS-a Zoran Milikić, naučni savetnik prof. dr Momčilo Pavlović, urednik izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija i autori: istoričar dr Miloš Ković i Zoran Radovanović.

Milikić je rekao da je naša obaveza da na ovakav način odamo poštu žrtvama i herojima Velikog rata, jer „nema porodice u Srbiji koja na neki način nije povezana s tim događajem“, a Pavlović je naglasio da svešću o tom događaju branimo sećanje i uspomenu na pretke koji su bili učesnici Velikog rata.

Prema rečima Kolundžije, edicija je doprinos negovanju našoj kulturi sećanja i srpskoj istoriografiji „u kojoj je do sada postojala ogromna praznina“.

Ković i Radovanović, kao autori dela edicije, predstavili su svoja izdanja „Gavrilo Princip - dokumenti i sećanja“ i „Srbi na Korzici“.

Izdavačka kuća „Prometej“ i Radio-televizija Srbije objavili su desetotomnu ediciju koja obrađuje teme uzroka rata, ličnosti i posledica, osvetljava ključne godine Srbije početkom 20. veka, nudi autentične dokaze i objektivna tumačenja o kojima se nije govorilo ni učilo. Svedočenja Srba koji su učestvovali u ratu, ali i sliku Srbije u očima stranaca, autori su prezentovali hiljadama značajnih istorijskih fotografija i dokumenata.

Odlomke iz knjiga čitala je dramska umetnica Željka Jelić, a u muzičkom delu programa nastupila je Danka Stojiljković uz klavirsku pratnju Nikole Vasića.
photoFOTO GALERIJA