12.03.2015

U Maloj galeriji Doma VS otvorena izložba o vojnom sveštenstvu u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1804. do 1918.



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije (1804–1918)“ koja je plod saradnje Arhiva Srpske pravoslavne crkve i Medija centra „Odbrana“. Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Otvarajući izložbu, patrijarh Irinej istakao je da je današnji susret prilika da se čuje nešto više o ulozi crkve i sveštenika u našim oslobodilačkim ratovima, što nije bio slučaj u nekim prošlim vremenima.

- Svi naši neprijatelji (i našeg naroda i naše kulture) su činili prve korake da taj narod liše inteligencije u koju su spadali i sveštenici, jer su znali da sveštenici predstavljaju i vode narod, kada nestanu, nestaje i njihovih učitelja i njihovih duhovnih vođa – naglasio je patrijarh Irinej podsećajući na velike nedaće kroz koje su narod i crkva prošli u vekovima za nama.

On je, takođe, izrazio nadu da je to vreme za nama, i da smo se ponovo vratili svojim korenima, svojoj istoriji i kulturi, zbog koje smo to što jesmo.

- Srpska crkva je bila uvek sa narodom, a napredak naroda, bio je i napredak crkve, a stradanje naroda, bilo je uvek i stradanje crkve i o tome svedoči i naša celokupna istorija – poručio je patrijarh Irinej dodajući da su sveštenici tokom ratova hrabrili srpsku vojsku, podizali moral vojnika, govorili o rodoljublju, kao i to da je čast poginuti za otadžbinu i bližnje svoje.

Prema rečima direktora Medija centra „Odbrana“ pukovnika Stevice S. Karapandžina, ova izložba je prilika da se podsetimo jednog važnog segmenta novovekovne srpske, ujedno i crkvene i vojne istorije, jer je to bilo vreme kada je srpskom vojniku Bog bio najvažniji saveznik i kada je taj isti vojnik bio nepobediv.

- S obzirom na činjenicu da su u srpskoj vojsci bili prisutni još od 1804. godine, vojni sveštenici tokom ratova nisu imali poteškoća sa shvatanjem svoje uloge i zadataka koje su im postavljale vojne vlasti. Svojim angažovanjem oni su značajno doprineli očuvanju tradicionalnih nacionalnih i verskih vrednosti i očuvali visok moral vojnika u najtežim ratnim prilikama. Redovno su bili u prvim borbenim redovima, ili u bolnicama uz ranjene i one na samrti – podsetio je pukovnik Karapandžin dodajući da su vojni sveštenici osveštavali vojne zastave, nakon čega su one imale status svetinja i čuvane su po cenu života, kao i da nijedna srpska pukovska zastava tokom Velikog rata nije pala u ruke neprijatelju.

Kako je istakao, 239 vojnih sveštenika, rabina, imama i kapelana doprinelo je da uz brilijantni oficirski kor, hrabre i požrtvovane vojnike i nacionalno jedinstvo duha, iz Velikog rata ne izađemo fizički uništeni kao narod.

Prisutnima su se obratili i jedan oda autora izložbe direktor Arhiva SPC Radovan Pilipović, docent banjalučkog Filozofskog fakulteta dr Goran Latinović, kao i direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Ministarstvu pravde dr Mileta Radojević.

Izložba će biti otvorena do 20. marta 2015. godine, a svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju izložbu svakog dana osim nedelje u vremenu od 11 do 19 časova.
photoFOTO GALERIJA