08.10.2015

Otvorena izložba "Likovna kolonija Sićevo 1964-1969."



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

Narodni muzej Niš i Medija centar „Odbrana“ priredili su izložbu „Likovna kolonija Sićevo 1964-1969“, otvorenu danas u Domu Vojske Srbije, povodom 50 godina od obnavljanja umetničke kolonije.

Posetiocima su se obratili zamenik direktora Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Zoran Krupež, direktor Narodnog muzeja Niš Slaviša Popović i istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Potpukovnik Krupež rekao je da su Medija centar „Odbrana“ i Narodni muzej Niš do sada realizovali nekoliko uspešnih izložbenih postavki, u Beogradu i Nišu, i da će posetioci Doma Vojske imati priliku da do 12. novembra vide izabrana dela Kolonije u renoviranoj Velikoj galeriji.

Prema rečima direktora niškog muzeja, osim izloženih dela, bitnost izložbe ogleda se i u ideji oko koje se Kolonija okupila - „biti veliki u svetu umetnosti“. On je istakao da ideja živi i nikada ne umire, i da treba biti ponosan na prošlost Kolonije, kao i na njenu sadašnjost.

Izložbu je otvorio Nikola Kusovac koji je prisutnima poručio da u okviru izložbene postavke nema zamerki ni na jedno delo, i da je čast videti proizvode stvaralaštva u Srbiji šezdesetih godina, pre svega u Nišu.

Likovna kolonija u Sićevu najstarija je umetnička kolonija na prostoru Balkana, koju je 1905. godine osnovala slikarka Nadežda Petrović. Na prekid u radu kolonije uticao je niz istorijskih događaja, zbog čega je stvorena pauza od skoro 60 godina do ponovnog okupljanja umetnika s istim ciljem i idejom.

Posetiocima izložbe priređen je deo bogatog likovnog fonda Zbirke savremene umetnosti niškog muzeja u kome se čuvaju umetnička dela nastala u Likovnoj koloniji Sićevo, u periodu od 1964. godine, kada je i obnovljen rad nekadašnje kolonije, do 1970. godine, kada je staranje o organizovanju kolonije i izlaganju radova preuzela novooformljena Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu. Predstavljena su dela Branislava Protića, Zorana Pavlovića, Vladislava Todorovića, Branka Filipovića, Maria Maskarelija, Ksenije Divjak i ostalih.

photoFOTO GALERIJA