16.03.2016

Promovisane 32. i 33. knjiga iz edicije "Veliki rat Srbije za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918"



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas su promovisana nova izdanja Medija centra „Odbrana“ – Knjiga 32. i Knjiga 33. iz edicije „Veliki rat Srbije za oslobođenje i ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca 1914-1918“, štampane u Beogradu u Štamparskoj radionici Ministarstva vojske i mornarice, u izdanju Glavnog đeneralštaba. Nove knjige priredili su akademik Vlado Strugar i arhivski savetnik Milić Petrović.
 
Prisutnima se obratio direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin koji je istakao da je u prethodnih godinu i po izdavačka delatnost te kuće pretežno posvećena  obeležavanju sto godina od početka Velikog rata. O objavljivanju 32. i 33. knjige iz Edicije on kaže da „imamo razlog za prazničnu atmosferu, ovde, pod svodovima Ratničkog doma, jer smo zaista učiinili veliko delo“.
 
- Raduje me pripadnost pokoljenju koje je smoglo snage da bude deo jednog časnog kontinuiteta. Verujem da ovim otvaramo novu stranicu istorije namenjenu narednom veku i generacijama koje će biti, takođe, deo časnog kontinuiteta, rekao je pukovnik Karapandžin.
 
Urednica izdanja Dragana Marković rekla je da je „imeđu korica neočešljana istorija, onakava kakva je uistinu bila“.
 
- Knjige preporučujem širem auditorijumu i nadam se da ćete ih čitati onako kako smo ih mi čitali radeći na njima te da će vas poneti snaga autentične građe, rekla je urednica izdanja.
 
Istoričar dr Mile Bjelajac na promociji je predstavio istorijski kontekst perioda u knjigama i uputio u značaj građe za formiranje istorijskih zaključaka. Priređivač izdanja  Milić Petrović govorio je o radu na knjizi, dilemama i zanimljivostima iz arhivske građe.
 
Promociju knjiga upotpunili su Ljubomir Ljuba Manasijević vokalni solista i Zoran Tutunović na harmonici, izvođenjem kompozicija „Pukni zoro“ i „Ovo je Srbija“.
 
Prema rečima priređivača, stogodišnjica od Prvog svetskog rata znamenit je istorijski trenutak i dobar povod za objavljivanje dveju završnih knjiga edicije, jer je Srbija junaštvom, istrajnošću i vojnom ulogom pokazala da zaslužuje među pobednicima u Prvom svetskom ratu.
 
Edicija „Veliki rat Srbije za oslobođenje i ujedinjenje„ je posvećena periodu od 1924. do 1937. godine i sadrži istorijsku građu nastalu u ratnim jedinicama srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. Dokumenti koji se objavljuju u ediciji prate rad srpske, odnosno jugoslovenske Vrhovne komande tokom Prvog svetskog rata, sve do 5. maja 1920. godine. Knjiga 33. do sada nije objavljivana.
 
 
 
 
 
photoFOTO GALERIJA